Todorić u politici s potencijalom izgubljene realnosti

Agrokor’s owner Ivica Todoric, leaves Westminster Magistrates Court in London
'Spreman sam za nove izazove, za novu borbu, za nove pobjede', poručuje Todorić (Reuters)

Dan nakon što je pušten na uvjetnu slobodu, bivši vlasnik Agrokora Ivica Todorić je najavio izlazak na izbore kako bi „promijenio Hrvatsku“. Budući da su prvi izbori koji dolaze u Hrvatskoj oni predsjednički, koji će biti održani iduće godine, očito je da misli na predsjedničku kandidaturu. Na proljeće su i izbori za Europski parlament, no nije izgledno da će se Todorić odlučili i za njih, odnosno da ima i takve ambicije.

„Spreman sam za nove izazove, za novu borbu, za nove pobjede! Moj je život obilježen stalnom i neprekidnom borbom. Borbom za jake kompanije, za jako gospodarstvo, za jaku Hrvatsku, Hrvatsku kojom će se svi njezini građani ponositi“, napisao je potom Todorić na svom blogu, u posljednje vrijeme omiljenom mu kanalu komunikacije, koji je svojevrsna potvrda odluke o izlasku na izbore. Doduše, bez konkretnih koraka.

„Od ljudi, koji državu, svoju stranku i Vladu gledaju i doživljavaju kao svoj džep u koji zavlače lopovske prste, ne možemo očekivati boljitak. Od takvih ljudi, uprljanih ruku, nečasnih i prijetvornih ne možemo očekivati baš ništa … I zato moramo okupiti sve ljudske potencijale, svakoga pojedinca, kako bi na najbolji način realizirali nacionalne interese, za budućnost naše djece i nas građana“, dodao je Todorić.

S kojim resursima namjerava u politiku?

Ako i misli ući u politiku, a očito misli, postavlja se pitanje s kojim to resursima namjerava učiniti – političkim, materijalnim, svojim ugledom ili vezama? Uz podsjećanje da „Ivica Todorić na sve načine pokušava hrvatskoj javnosti poslati poruku da je u njegovom slučaju riječ o političkom progonu i političkom suđenju“, politički analitičar Ivica Relković navodi kako se „u takvu sliku uklapa i njegova najava ‘političke aktivacije'“.

„No, koliko god oko njegovog sudskog procesa bili uključeni političari i bila na neki način ‘linkana’ politika, njegov problem treba biti pitanje jesu li ili nisu lažirane, falsificirane, fabricirane bilance u njegovim tvrtkama, da pojednostavljeno kažemo ono što je na sličan način rečeno i u Londonu. Povezanost s politikom nije argument i za to da je riječ o politički motiviranom suđenju. Jer se u tom slučaju političarima i ne bi moglo nikada suditi“, ukazuje Relković.

Po njegovim riječima, „najavom donošenja političkog uzleta Hrvatskoj Ivica Todorić samo potvrđuje da je izgubio građanski doticaj s hrvatskim društvom“.

„Budući da u svim izborima i nevažećih glasova zna biti 2-3 posto, svatko dovoljno intrigantan, pa i politički karikaturalan, može doći do tri posto. Ali svako Todorićevo političko farbanje hrvatske javnosti ne smije utjecati na karikaturalnost njegova sudskog procesa, nego ga samo još više uozbiljiti“, smatra Relković.

Bez prevelikih šansi

Darijo Čerepinko, docent na Sveučilištu Sjever u Varaždinu, ukazuje kako je Todorićeva pozicija u javnosti „danas mnogo lošija nego prije jer je izgubio velik dio svog utjecaja i javnog ugleda“. Stoga bi, nastavlja, „dodatno povlačenje po blatu hrvatske politike, ulaskom u političku arenu, teško Todoriću donijelo većih koristi“.

„U ovom trenutku njegov je imidž definitivno ukaljan, njegove reakcije u Londonu dodatno su mu naštetile jer sve što je radio nije djelovalo ozbiljno i promišljeno odnosno na razini ozbiljnog i uspješnog poslovnog čovjeka i donedavno neformalnog vladara Hrvatske i treba proći vremena da se popravi. Zato mislim da na predsjedničkim izborima nema previše šanse, čak i uz vrlo dobro osmišljenu kampanju. Kako vrijeme bude odmicalo, uz kvalitetnu javnu komunikaciju i zaborav birača, Todorić svakako ima određene šanse“, smatra Čerepinko.

Materijalnih resursa nesumnjivo ima, dodaje, a „optuženičke klupe, zavori pa čak i presude kod hrvatskih birača ne predstavljaju problem i prepreku u političkom radu“. Da je suprotno, nastavlja, „u politici već dugo ne bi bilo ljudi poput gradonačelnika Zagreba Milana Bandića, zadarskog HDZ-ovca i člana predsjedništva stranke Božidara Kalmete ili varaždinskog župana Radimira Čačića, a u nju se uspješno ne bi vratio niti varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok“.

I na sudu, i na izborima

Novinarka zagrebačkog Telegrama, Ana Raić-Knežević dodaje navedenim političarima koji su ušli u izbornu utrku, bez obzira je li se protiv njih provodila istraga, postojala optužnica ili trajalo suđenje još nekoliko imena. Prije svih, ponavlja priču o Milanu Bandiću.

„Iako su protiv njega bile podignute dvije optužnice, a u trenutku izbora u svibnju 2017. još nisu bile potvrđene, Milan Bandić je bez tog pritiska mogao ići u utrku za gradonačelnika. I vidimo da mu optužbe nisu nimalo naštetile. Pobijedio je i Ivan Čehok u Varaždinu, pa je u međuvremenu, dakle od pobjede na izborima za gradonačelnika, i nepravomoćno osuđen na dvije godine zatvora zbog gospodarskog kriminala. U trenutku izborne pobjede proces je već bio u tijeku. Ista je situacija i s gospodinom Ivicom Kirinom, bivšim ministrom unutarnjih poslova, koji uspješno osvaja vlast u Virovitici. I protiv njega je u tijeku sudski postupak“, navodi Raić-Knežević.

I to su samo najpoznatiji slučajevi, iako nisu jedini, kaže. I još podsjeća da se protiv Branimira Glavaša vodi sudski postupak zbog ratnog zločina u Osijeku, a izabran je na posljednjim parlamentarnim izborima u Hrvatski sabor.

Mnoge otežavajuće okolnosti

Kad su Todorićeve šanse u pitanju, konstatira kako se on trenutno nalazi samo pod istragom, dakle još nije ni optužen ni osuđen. I do iduće godine, kada će biti održani izbori za predsjednika, dodaje, teško da će imati potvrđenu optužnicu što znači da će „formalno biti nedužan čovjek, a i mjere kojima je zamijenjen istražni zatvor već bi mogle biti ukinute“.

„Opasnost od bijega ne može trajati beskrajno, kako je već presudio Ustavni sud u slučaju bivšeg premijera Ive Sanadera. Bez zabrane napuštanja Zagreba Todorić bi mogao sasvim uspješno voditi kampanju. I u takvoj situaciji mogao bi imati sasvim solidnu poziciju za kretanje u izbornu utrku. I to ne bi bilo ništa neuobičajeno“, smatra Raić-Knežević.

I za drugog potencijalnog predsjedničkog kandidata, a riječ je o Milanu Bandiću, navodi kako bi mogao biti u istoj situaciji. Svojedobno je Bandić išao u kampanju, ali na predsjedničkim izborima nije bio posebno uspješan. „U izbornoj utrci za gradonačelnika Zagreba ništa mu uopće nije smetalo“, dodaje Raić-Knežević.

Ipak upozorava da se ne treba zaboraviti da se Todorića sumnjiči za milijardu kuna težak gospodarski kriminal, te da istražitelji još uvijek tragaju za njegovom imovinom koju bi mogli privremeno zamrznuti kako bi se ta šteta jednog dana, ako bude osuđen, naplatila.

„To bi mu mogla biti dodatna otežavajuća okolnost u svakom trenutku kada bi u javnost izvukao neka sredstva za predizbornu kampanju, jer bi ih sud, na zahtjev USKOK-a, mogao blokirati. U takvoj situaciji teško da će ga itko biti spreman i financijski podržati“, objašnjava.

Kratkoročno nema potencijala, ali dugoročno…

Postavlja se i pitanje je li neuobičajeno da netko pod tako teškim sumnjama, s kakvima je suočen Todorić, izlazi na izbore i tko, zapravo, daje glas takvim kandidatima.

„Ne čini mi se da Ivica Todorić ide u politiku, nego mi se čini da želi dodatno politički začiniti svoju poziciju, pa je otegotnost njegove političke kampanje irelevantna“, smatra Relković.

„U normalnim i demokratski razvijenim državama, bilo kakva sumnja na kriminalne aktivnosti, čak i slučajno kršenje zakona i propisa, previdom ili nemarom, automatski bi takve kandidate isključila iz utrke za političke funkcije. U Hrvatskoj, ali i drugdje u široj regiji, to, očito ne predstavlja prepreku političkom djelovanju“, ukazuje Čerepinko.

Po njegovim riječima, Todorić kratkoročno gotovo da i nema potencijala u političkom smislu. Dugoročno, priča je posve drugačija.

„Uz kvalitetnu komunikaciju, mogao bi se prikazati kao žrtva političkog progona s jedne te uspješan poduzetnik s druge strane. Za svoj pad uvijek može okriviti političke strukture i pojedince koji imaju čak i niži ugled od njega te uz kvalitetnu kampanju odigrati određenu ulogu u političkom životu Hrvatske. No, pitanje je želi li stvarno ući pod svijetla reflektora ili najavom političkog angažmana šalje neke druge poruke. Čini mi se u ovom trenutku da je u igri ipak ova druga opcija“, zaključuje Čerepinko.

No Relković, na upit kakav potencijal u političkom smislu ima Ivica Todorić odgovara vrlo kratko: „Potencijal izgubljene realnosti“.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike TEME
POPULARNO