Frčkoski: Svi protiv kriminalnog vrha vlasti u Makedoniji

Frčkoski je profesor međunarodnog prava, međunarodnih odnosa i savremenih političkih teorija

Razgovarao: Admir Fazlagić

Aktuelna ne samo politička, sada već i državna kriza u Makedoniji, ne jenjava. Opozicija, predvođena predsjednikom Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zoranom Zaevim, projektom “Istina o Makedoniji”, bržom dinamikom objavljuje takozvane “bombe”, čime demistificira donedavno javno mnijenje o premijeru Gruevskom i vladajućoj garnituri.

Nedavni napad na policijsku stanicu u selu Gošince, u blizini granice Makedonije i Kosova, uzrujao je makedonske građane do te mjere da su se mnogi uplašili da nije na vidiku deja vu iz 2001. godine i novi međuetnički sukobi.

Protesti u zemlji, zbog raznih razloga, sve su češći i veći. Nameće se pitanje jesu li posljednja dešavanja u zemlji oznaka  produbljenja krize, koliko će ova neizvjesnost trajati, koje je najbolje rješenje za izlaz iz krize, te, svakako, koji bi bio epilog ovakve situacije.

Na ova pitanja odgovara Ljubomir D. Frčkoski, profesor međunarodnog prava, međunarodnih odnosa i savremenih političkih teorija na Pravnom fakultetu pri državnom univerzitetu “Sv. Ćiril i Metodije” u Skoplju.

Frčkoski je u periodu od 1992-1996. godine bio ministar unutrašnjih poslova, a od 1996-1997. godine ministar vanjskih poslova. On je bio i kandidat SDSM-a za predsjednika Republike Makedonije na predsjedničkim izborima 2009. godine.

  • Napad na policijsku stanicu u selu Gošince, u blizini granice između Makedonije i Kosova, izazvao je zabrinutost, sumnje, ali i otvorene optužbe da iza insceniranog incidenta stoji Vlada premijera Nikole Gruevskog i njegovog koalicionog partnera, Alija Ahmetija. S obzirom da ste obnašali veliki broj javnih funkcija, među kojima su i ministar unutrašnjih, pa ministar vanjskih poslova, kako vidite ovaj navodni napad? O čemu se, zapravo, radi?

– Ne mogu špekulirati oko ideje navodnog napada na policijsku stanicu Gošince, koji je ustvari, općenito gledano, bio veoma “nežan” napad, ali svaka kalkulacija sa interetničkim tenzijama u stvari ide nauštrb Vladine loše politike i nesposobnosti da vodi i upravlja zemljom.

To je jedini zaključak u očima znalih posmatrača. Tako da je loša kombinacija njih navodno provocirati kako bi se Vlada “stabilizirala” u reakciјi i suzbijanju navodnih upada. To je, po mom mišljenju, loš i neuspešan scenario.

  • ”Većinski nacionalizam ruši državu. To je isto sa bivšom Jugoslavijom. Ne Slovenija, ne Hrvatska. Srpski nacionalizam je srušio državu. I ovdje će odgovornost makedonskog nacionalizma biti glavna, tu nema dileme.” Ovo ste izjavili za Al Jazeeru prije tri godine. Da li i sada mislite isto, uzimajući u obzir međuetničke odnose zbog kojih se strahuje da može doći sukoba?

– Zapravo, smatram da je iz ove krize proizašlo nešto što je izrazito dobro, a bilo je mnogo potrebno našem društvu. Naime, radi se o jakom građanskom partnerstvu Makedonaca i Albanaca, ali i građana manjih etničkih zajednica koje žive u ovoj zemlji, protiv diktature vlasti.

Dakle, to je jedan novi momenat, koji se temelji na zdravim osnovama jedne nove, stvarne građanske koalicije protiv diktature. Znači, veoma su male, pa čak mislim i minimalne šanse da vlasti promovišu interetničku tenziju pa da onda gase požar.

  • Aktuelna kriza više nije samo politička, već i državna. U naporima da na neki način pomogne u iznalaženju rješenja, zvanični Brisel je pozvao na zajedničke pregovore predstavnike vlasti i opozicije, ali to do sada, nije urodilo plodom. Oni su se samo dogovorili, da će se dogovarati, a kriza se produbljuje. Kako bi se, prema Vašem mišljenju, najbolje mogla riješiti ova kriza u Makedoniji?

– Kriza je najveća od nezavisnosti Makedonije. Ona je politička kriza koja se sudara sa autoritarnom vlašću iza koje stoji kriminalni vrh vladajuće partije, a protiv koga su svi ostali.

Upravo taj kriminalni vrh ima svoju tesnu klijentelu i jedan dio glasačkog tela, koji nije veći od 150.000 glasača, ali koji policijskom kontrolom i ucenama, kako vidimo iz tajnog snimanja 26.000 građana, nasilno kontrolira i provodi vlast.

Makedonija i EU zajedno sa SAD-om moraju ući u period robusnijih stranih intervencija sa agendom rušenja diktature koja je nastala i zbog tolerancije od strane EU i opsednutosti formulom – bezbednost prije demokratije, umesto bezbednost kroz demokratiju. Sada imaju oformljenog monstruma u Makedoniji, kojeg valja jače udariti.

VMRO-DPMNE je ponudio strancima “lomljivu” bezbednost koaliranjem sa albanskom strankom DUI i dobio je vreme i toleranciju da razvija sistem de facto diktature.

Sada je vreme zajedničkog opozociono-građanskog i stranog intervenisanja programom: prelazna vlada, specijalna prokuratura i specijalni sud za ovu ogromnu aferu, sa mešanim stranim i domaćim sastavom i novi izbori posle godinu dana.

Upravo mislim da je stanje sazrevanja takvog programa intervencija došlo i razvija se pred našim očima ovih dana. Maj će biti kritičan i paralelno popraćen masovnim protestima, “bombama “sa albanskim elementom, delikatnim sadržajem i jačom stranom intervencijom.

Izvor: Al Jazeera