Nigerija brine zbog rasta broja stanovnika

Na Svjetski dan stanovništva zaklada Bill i Melinda Gates pokrenula je inicijativu za doniranje stotina miliona dolara zemljama u razvoju, s ciljem lakše dostupnosti kontracepcije. Namjera je obuhvatiti najmanje 100 miliona žena.

Novinarka Al Jazeere Yvonne Ndege posjetila je Nigeriju, najmnogoljudniju zemlju Afrike, u kojoj bi se provođenje ovakve inicijative moglo pokazati kao veliki izazov.

Zoe je jedna od najmlađih stanovnica Nigerije. Prvo je dijete Nneke Ogbuehi, 34-godišnje fizičarke, koja je već odlučila da neće imati više od dvoje djece.

Međutim, to nije tipično za ovu zemlju, koja ima sve više stanovnika. Naime, prosječna Nigerijka rađa gotovo šestero djece.

“Smatram da je bolje smanjiti broj djece i omogućiti im kvalitetan život, pružiti im najbolje obrazovanje i zdravstvenu zaštitu, najkvalitetniju hranu, pružiti im samo najbolje”, rekla je Ogbuehi.

Edukacija stanovništva

Dio problema je činjenica da samo 10 posto udatih žena koristi kontracepciju. Svaka peta to želi, ali joj nema pristup.

U vrijeme obilježavanja Svjetskog dana stanovništva, vlada je odredila 2,5 miliona eura godišnje za besplatno planiranje porodice, ali to nije dovoljno.

“Pred nama je mnogo posla. Za početak, tu je edukacija. Ako ljudi nisu obrazovani, neće znati kakve su im opcije, neće shvatati rizike i biti upoznati sa opcijama koje su im dostupne”, objasnio je Ifedi Okonkwo, ginekolog.

Kako kaže Ndege, kulturna vjerovanja i stavovi u Nigeriji igraju ulogu u ovome.

Zakon o kontracepciji

Neki smatraju da korištenje kontracepcijskih sredstava nije u skladu sa njihovom vjerom, a drugi kažu da mogu uticati na plodnost žene.

Vlada brine zbog rasta broja stanovnika, a u toku je debata o tome da li treba usvojiti zakon o kontracepciji.

“Ne možete izolirati samo planiranje porodice, usvojiti zakon i očekivati pozitivne rezultate. To smo vidjeli u zemljama poput Kine. Morate problem posmatrati u kontekstu jedinstvene socijalne politike”, kazao je ministar zdravstva Muhammad Ali Pate.

Nigerija se nada da će smanjiti stopu rasta broja stanovnika za dva posto do 2018. godine.

Izvor: Al Jazeera


Više iz rubrike TEME
POPULARNO