Velika istina iz male Arafatove torbe

Snimak palestinskog lidera Yassera Arafata, koji na ulazu u avion, slab i iznuren, šalje poljupce svom narodu i maše nejakom rukom, obišao je svijet krajem oktobra 2004.

Tog dana, sa Arafatom je u avionu, na putu za bolnicu u Francuskoj, gdje je išao na liječenje nakon 17-dnevne iscrpljujuće i iznenadne bolesti, “otputovala” i sportska torba sa njegovim osobnim stvarima. Na torbi je pisalo bon voyage ili sretan put.

Nažalost, putovanje se nije sretno završilo. Arafat je preminuo 11. novembra 2004. od “neutvrđene bolesti”. Njegovo tijelo je pokopano a da autopsija uopće nije izvršena.

Iako je za vrijeme njegove iznenadne bolesti postojala otvorena bojazan Palestinaca da je njihov vođa otrovan, bolnica nije ponudila nikakve zvanične rezultate, a o uzrocima smrti raspravljalo se na nivou plemenskih vračeva: možda ga je ubio rak, možda ciroza jetre, a možda i HIV!

Na putu istine

No, sa Arafatovim tijelom, u zemlju kojoj je posvetio skoro čitav svoj život, stigla je i torba sa natpisom “sretan put”.

U njoj su bile njegove kape, marama, četkica za zube…, sitnice kakve svako treba uz sebe u bolnici. Za njegovu suprugu Suhu i kćerku Zawru te male stvari predstavljale su nemjerljivo veliku vrijednost,  uspomenu na skromnog, ali velikog supruga i oca.

No, Al Jazeerin novinar Clayton Swisher naslutio je da ta mala torba, možda krije veliku tajnu. I bio je u pravu.

Osam godina nakon Arafatove smrti, Al Jazeera se dala u potragu za istinom, koja je vrlo brzo vratila točak historije.

Swisher se krajem 2011. sastao s Araftovom udovicom i ona mu je uručila kopiju njegovog kompletnog medicinskog kartona preuzetog iz Ramallaha i Francuske, a u januaru 2012. od nje je preuzeo i torbu sa uspomenama.

“Unutra je bilo sve, od njegove prepoznatljive palestinske marame (keffiyyah) do njegovih lijekova i odjevnih predmeta koje je nosio pred samu smrt. Medicinska sestra je tu čak ugurala i bolničku kapu na kojoj je bila mala mrlja krvi, potekla iz Arafatovog beživotnog tijela”, pisao je kasnije Clayton.

Arafatova torba krenula je sa ekipom Al Jazeere na put istine. Torba je odnijeta na Univerzitetski centar za sudsku medicinu u švicarskom gradu Laussane, gdje je zatraženo od naučnika da u njoj potraže tragove bilo kakvih konvencionalnih otrova.

Oni su ispitivali uzorke njegove kose i testirali lijekove, ali ništa nisu pronašli, a da bi ispitali nekonvencionalne otrove, poput sofisticiranog radioaktivnog materijala, morali su torbu poslati na švicarski Institut za radijacijsku fiziku.

Zid šutnje

Torba je otišla i tamo, a ekipa Al Jazeere dala se u potragu za ostalim informacijama o Arafatovoj bolesti. Obišla je nekoliko zemalja, gdje god se Arafat liječio, ali je, uglavnom, nailazila na zid šutnje.

Većina Arafatovih nekadašnjih ljekara u Kairu i Tunisu odbili su zahtjeve za intervju. „Nisam historičar ni političar. Zabranjeno mi je da govorim”, rekao je dr. Faycal Hentati, tunižanski ljekar koji je liječio Arafata na Zapadnoj Obali.

Ništa bolje nisu prošli ni švicarski ljekari, koji su se nadali da će testirati uzorke krvi i urina uzete od Arafata u vrijeme kada je bio u vojnoj bolnici Percy u Francuskoj. Kada je Arafatova udovica  zatražila ove uzorke, bolnica joj je saopćila da su uništeni!

„Obično bi, za vrlo važnu osobu kao što je Yasser, zadržali uzorke.  Možda ne žele biti umiješani u ovo?“, rekla je Suha Arafat.

Ipak, istina je našla put kojim će izaći na vidjelo.

Testovi iz Švicarske ne samo da su pobili sve zvanične informacije o uzroku Arafatove smrti, nego su su na Arafatovim stvarima iz torbe otkrili neuobičajeno visok uzorak polonija 210, ubojitog radioaktivnog elementa!

Nakon što je dobio ove rezultate, Al Jazeerin reporter je kratko saopćio: “Rezultati su zapanjujući”.

Uznemirujući nalazi

Početkom jula Al Jazeera je na svojoj svjetskoj mreži objavila eksluzivnu reportažu o ovom otkriću pod naslovom “Šta je ubilo Arafata” i u danima koji su slijedili, zamajac istine postao je nezaustavljiv. 

Slika Arafata sa početka priče vraćena je iz potisnute memorije i pitanje njegove smrti postalo je stvar interesa opće javnosti.

Saopćenja sa švicarskog instituta bila su uznemirujuća: stepen polonija, izmjeren u martu 2012, samo je djelić onoga što bi moglo biti izmjereno kada je Arafat preminuo.

Polonij-210, izotop pronađen na njegovim ličnim predmetima, ima poluživot od 138 dana, što znači se pola ove supstance raspada otprilike svaka četiri i po mjeseca.

“Ako zaista želi saznati šta se desilo s njenim suprugom, mora nekako pronaći uzorak. Mislim na ekshumaciju tijela gospodina Arafata. Ali, vrijeme ističe”, poručio je udovici direktor Instituta dr. Francois Bochud.

Suha Arafat shvatila je poruku i zatražila od Palestinske uprave da ekshumira tijelo njenog preminulog supruga.

„Znam da je Palestinska Uprava pokušavala otkriti od čega je Yasser umro“, rekla je Arafatova udovica.

Ključevi u palestinskim rukama

Ništa u zemljama koje su na bilo koji način bile vezane za bolest i smrt palestinskog vođe, više nije bilo isto.

Francuski advokati su započeli prikupljanje dokaza o ovom slučaju za pripremu mogućeg suđenja, uključujući svjedočenja ljudi sa Zapadne Obale, a zvaničnici izraelske Vlade su, samo dva dana nakon prikazivanja dokumentarca, javno odbacili sumnje da je Izrael možda otrovao Arafata, istakavši da ta zemlja nije bila ta koja je odlučila da njegovi medicinski dokumenti ostanu zatvoreni.

Avi Dichter, koji je bio šef izraelske obavještajne službe Shin Bet u vrijeme Arafatove smrti, rekao je da je na Palestincima da istraže kako je njihov vođa umro.

“Tijelo je u njihovim rukama. Ono je u Ramallahu i, zaista, svi ključevi su u njihovim rukama”, rekao je Bet i tako dao jasan znak da se Izrael ne protivi ekshumaciji.

Ubrzo je i palestinski predsjednik dozvolio ekshumaciju posmrtnih ostataka svog prethodnika, a udovica i kćerka Yassera Arafata podigle su građansku tužbu za ubistvo protiv nepoznatih osoba na istražnom sudu u Parizu.

Konačno, počivalište bivšeg palestinskog lidera je 26. novembra prekriveno plavom ceradom, mauzolej  zatvoren, a dva dana kasnije su uzeti uzorci s njegovih posmrtnih ostataka.

Al Jazeera pratila je tok i ove operacije. Reporterka Mirjana Hrga izvijestila je da je jedino palestinskim ljekarima bio dozvoljen direktni kontakt s posmrtnim ostacima, ali da se proces odvijao pred stručnjacima iz Francuske, Švicarske i Rusije.

“Ne vjerujem da ćemo imati opipljive rezultate prije marta ili aprila sljedeće godine”, rekao je Darcy Christen, glasnogovornik Univerzitetske bolnice Lausanne.

Iz Arafatovih ostataka uzeti su uzorci na sve otrove, a ne samo na polonij.

Nakon što su završili uzimanje uzoraka, timovi su se vratili u svoje zemlje gdje će raditi odvojene analize, a onda napraviti zbirni izvještaj na osnovu kojeg će, vjerovatno,  moći zaključiti, jednom i zauvijek – šta je ubilo Arafata.

Izvor: Al Jazeera