Egzistencijalni rat između Netanyahua, Bidena i Hamasa

Hoće li tri strane uspjeti prebroditi zaokret i izaći iz opasnog ćorsokaka koji im prijeti i na koji način je to moguće postići?

Političke karijere Bidena i Netnyahua bit će okončane na najgori mogući način, čak i ako uspiju postići ciljeve ovog rata (EPA-EFE/MIRIAM ALSTER / POOL)

Cionističko-američki genocidni rat nad palestinskim narodom u Pojasu Gaze ušao je u nagli zaokret i opasnu slijepu ulicu što bi moglo predstavljati egzistencijalnu prijetnju za tri glavne strane u ovom ratu.

Te strane su: izraelski cionistički premijer zajedno sa strankom Likud i ekstremističkim vjerskim strankama, zatim administracija američkog predsjednika Joea Bidena zajedno s američkom Demokratskom strankom, te Islamski pokret otpora (Hamas), zajedno sa oružanim brigadama otpora i palestinskim narodom u Pojasu Gaze.

Hoće li te tri strane uspjeti prebroditi ovaj zaokret i izaći iz opasnog ćorsokaka koji im prijeti? Na koji način je to moguće postići?

Netanyahu i Biden pred samoubistvom

Iako je prošlo gotovo šest mjeseci, nastavlja se junaštvo palestinskih brigada otpora i njihova hrabrost na bojnom polju, čime je narušen prestiž cionističke vojske. Palestinski narod u Pojasu Gaze nastavio je iskazivati svoju legendarnu postojanost i podršku otporu usprkos ogromnim žrtvama koje podnosi na svim poljima.

Više od 75 posto infrastrukture Pojasa Gaze razoreno je cionističko-američkom mašinerijom za uništenje. I pored svega toga, cionistički premijer Netanyahu i američki predsjednik Biden nalaze se pred političkim samoubistvom. Savezništvo koje ih je dovelo do suludog genocidnog rata protiv palestinskog naroda u Pojasu Gaze odvest će ih u ponor pakla. Njihove političke karijere bit će okončane na najgori mogući način, čak i ako uspiju postići ciljeve ovog rata.

Netanyahu i izgubljeni snovi

Egzistencijalna prijetnja Netanyahuu raste iz dana u dan, a još uvijek nije uspio ostvariti svoja tri javno iznesena cilja. Što se tiče njegovih skrivenih ciljeva, poput toga da isprazni Pojasa Gaze od stanovništva i pripoji ga cionističkoj tvorevini, i oni su dovedeni u pitanje. Njegova vladajuća koalicija je pred raspadom pod pritiskom dva glavna faktora:

Prvi faktor: pritisak izraelske javnosti, koji bi se u narednim sedmicama mogao pretvoriti u građanski neposluh, prisiljavajući premijera da raspusti vladu i održi prijevremene izbore. Drugi faktor: zakon koji oslobađa pripadnike vjerskih grupa od obavezne vojne službe, na čijem ukidanju opozicija insistira. S druge strane, vjerske stranke prijete da će se povući iz vlade ako Netanyahu odgovori na zahtjev opozicije. Također, jevrejske vjerske vođe u cionističkoj tvorevini najavili su da namjeravaju napustiti zemlju ako Netanyahu to učini.

Ova situacija prisiljava Netanyahua da odgovori na zahtjeve vjerskih stranka, jer njihov izlazak iz vladajuće koalicije znači raspuštanje vlade i izlazak na prijevremene izbore. Netanyahu je siguran da bi poraz na tim izborima bio poguban iz dva razloga. Kao prvo, doživio bi politički poraz koji bi raspršio njegove dugogodišnje političke snove i, drugo, doživio bi lični poraz, što znači da će se suočiti s ponovnim krivičnim gonjenjem u mnogim ozbiljnim slučajevima, a na vrhu te liste je odgovornost za ono što se dogodilo u napadu Potop Al-Aksa 7.oktobra.

S druge strane, ova situacija će povećati nemire na izraelskim ulicama i izazvati još više nezadovoljstva, napetosti i protesta u vojnim krugovima, čiji čelnici insistiraju na tome da se religiozni Jevreji ne isključuju iz zakona o vojnoj službi.

Prema tome, Netanyahu nema drugog izbora osim da po svaku cijenu sačuva svoju vladajuću koaliciju na okupu i da nastavi rat sve dok potpuno ne porazi Hamas i dok ne ostvari svoje neobznanjene ciljeve koji će ga učiniti povijesnim cionističkim vođom. To znači da neće pristati na Hamasove pregovaračke zahtjeve, posebno na trajni prekid vatre i povlačenje iz Gaze.

Biden i potraga za pobjedom

Što se tiče američkog predsjednika Joea Bidena, on se suočava sa ozbiljnom egzistencijalnom prijetnjom koja ugrožava njegovu političku budućnost i ruši snove o osvajanju drugog predsjedničkog mandata. Ova prijetnja će ostaviti duboke posljedice na Demokratsku stranku, koja se već suočava s ozbiljnom intelektualnom i moralnom krizom, i bit će joj potrebno dugo vremena da se riješi njenih posljedica.

Predsjednik Biden gaji posebne i dugogodišnje odnose s cionističkom državom, koji nisu bili prisutni kod drugih bivših predsjednika. Njegova potreba da dobije rat protiv Hamasa postala je veća od potrebe samog Netanyahua, čije su ambicije ograničene na okvire cionističke države. Bidenu treba ova pobjeda kako bi ojačao kredibilitet SAD-a kod svojih saveznika, potvrdio da je Amerika sposobna ostvariti svoje ciljeve, te kako bi poslao jasne poruke Rusiji, Kini, a posebno Iranu, kao i svojim partnerima u arapskom svijetu. Svaka od tih država razumjeti će tu poruku u skladu s otvorenim pitanjima koja postoje između nje i SAD-a.

Zbog toga predsjednik Biden, bez obzira na međunarodne, zvanične i zahtjeve javnosti, odbija trajni prekid vatre i insistira na potpunom uništenju pokreta Hamas, nadajući se da će uspjeti postići pobjedu koja će poboljšati njegovu izbornu poziciju nakon što je genocidni rat u Gazi gotovo uništio sve njegove snove o osvajanju drugog predsjedničkog mandata.

U nastojanju da ostvari pobjedu i izbjegne poraz koji prijeti njegovoj političkoj budućnosti, Bidenov stav će ostati nepromijenjen, uz prihvatanje ciljeva koje je Netanyahu javno izrekao i prešutio. Nastavit će vršiti pritisak na Zastupnički dom SAD-a da odobri dodatnu podršku Ukrajini i cionističkoj tvorevini koju je odobrio Senat, dok će njegova administracija nastaviti svoje neumorne napore u pomaganju Netanyahuu da ostvari pobjedu.

Također će se nastaviti i diplomatska uloga SAD-a, u nastojanju da dobije što više vremena za ostvarivanje ratnih ciljeva. Amerika će predstavljati sebe kao državu koja se protivi ciljanju i izgladnjivanju civila i koja razumije zahtjeve Palestinaca za uspostavom svoje nezavisne države, dok će cionističkoj tvorevini davati punu slobodu da čini ono što smatra potrebnim kako bi očuvala svoju sigurnosti. Sve će to činiti pod izgovorom da je Izrael nezavisna država kojoj SAD ne može nametati svoju volju.

Hamas i teški egzistencijalni izbori

Od prvog dana objave rata Hamasu i početka cionističko-američkog genocidnog rata nad palestinskim narodom u Pojasu Gaze, pokret Hamas je shvatio egzistencijalne izazove s kojima se mora nositi u ovom ratu, kroz njihove palestinske, regionalne i međunarodne dimenzije.

Međutim, njegov uspjeh da pruža otpor i ostane postojan gotovo šest mjeseci, kao i njegova sposobnost da nanese teške gubitke cionističkoj vojsci u ljudstvu i opremi, povećala je Netanyahuovu odlučnost da progoni Hamas. Zbog toga je izraelski premijer odbio prijedloge o trajnom prekidu vatre i povlačenju iz Gaze, te pojačava vojne operacije protiv civila. Ovakav Netanyahuov stav je doveo do neuspjeha pregovora o prekidu vatre i ulasku humanitarne pomoći, zbog čega se Hamas suočio s veoma teškim izazovima, od kojih su glavni:

Cionistička tvorevina odbija trajni prekid vatre i povlačenje iz Gaze. Nastavljaju se žestoke vojne operacije protiv civila, posebno protiv bolnica, skloništa za raseljene i mjesta za distribuciju humanitarne pomoći. Cionistička vojska je usmjerila svoje napade na kadrove za koje sumnja da su povezani s pokretom Hamas. Dalje uništavanje naseljenih objekata, dok se povećava broj mrtvih, ranjenih i nestalih. Nastavak patnje palestinskog naroda u Gazi, koji je ostavljen bez krova nad glavom, lijekova i hrane. Nastavlja se rad na provedbi (nejasnih) međunarodnih i regionalnih planova pod izgovorom dostave humanitarne pomoći i hrane za civile. Nastavak pokušaja da se zaobiđe podrška javnosti pokretu Hamas. Kontinuirani arapski, islamski, regionalni i međunarodni neuspjeh u poduzimanju mjera koje bi obavezale cionističku tvorevinu na trajni prekid vatre i povlačenje iz Gaze.

Suočen s ovim teškim izazovima, koje nije u stanju prevladati, Hamas ima tri konkretne mogućnosti:

Pristanak na privremeno primirje, nakon kojeg će cionistička tvorevina nastaviti još žešći rat protiv Hamasa i civila. Predaja i povlačenje iz Pojasa Gaze u okviru regionalnih i međunarodnih dogovora. Nastavak pružanja otpora do posljednjeg vojnika i posljednjeg metka, a posljedice toga će snositi civili.

Svaka od ovih opcija nosi egzistencijalnu prijetnju za pokret Hamas i oružani otpor u Pojasu Gaze. Koja od ovih opcija je najpovoljnija za Hamas kako bi je prihvatio u narednom periodu?

O tome ćemo, ako Bog da, razgovarati u narednom članku.

Izvor: Al Jazeera