Guterres, Gaza i posljedice suprotstavljanja izraelskom narativu

Kao što smo vidjeli na primjeru generalnog sekretara UN-a, ni najmanje odstupanje od izraelske kontrastvarnosti nije dozvoljeno, da se cijelo to zdanje ne bi srušilo.

Ako vam usta nisu trajno i nepokolebljivo napućena uz stražnji kraj Izraela, na strani ste 'terorista' (AP)

Povrh svojih genocidnih eskapada u Pojasu Gaze, država Izrael sada i histeriše.

Bijes je prvenstveno usmjeren na generalnog sekretara Ujedinjenih naroda Antonia Guterresa, koji je u nedavnom obraćanju pred Vijećem sigurnosti u New Yorku imao hrabrosti da istakne očiglednu stvarnost. „Važno je … priznati da se napadi Hamasa nisu desili u vakuumu“, kazao je Guterres, referirajući se na operaciju Hamasa od 7. oktobra koju Izrael vidi kao opravdanje za ubistvo više od 7000 Palestinaca za manje od tri sedmice.

Generalni sekretar je nastavio: „Palestinski narod je podvrgnut okupaciji koja traje 56 godina“. Da je Guterres želio još malo popuniti vakuum, mogao je spomenuti proteklih 75 godina etničkog čišćenja, oduzimanja zemlje i masakara koje su Palestinci pretrpjeli od Izraela koji je sad dodao i izgladnjivanje u svoj smrtonosni antipalestinski arsenal.

Bez obzira na svoju opasku o vakuumu, Guterres je očito smatrao nužnim pridržavati se nepisanog pravila da nikada ne smijete kritikovati Izrael, bez obzira koliko indirektno, a da ne kritikujete i drugu stranu. Pa je on izjavio da „pritužbe palestinskog naroda ne mogu opravdati užasne napade koje je izveo Hamas“ – nema veze što se pomenuti napadi ne bi ni desili da već tri četvrtine stoljeća ne postoje „pritužbe“ koje je izazvao Izrael.

Izrelski proračunat napad na stvarnost

Kako god, tračak konteksta je i dalje bio više nego što je Izrael mogao podnijeti, a izraelski zvaničnici su svoje nezadovoljstvo pokazali na tipičan, zreo način. Ministar vanjskih poslova Eli Cohen je otkazao dogovoreni sastanak sa Guterresom u New Yorku, a izraelski ambasador u UN-u Gilad Erdan je ljutito najavio da će Izrael od sada odbijati vize predstavnicima UN-a počevši od vize za podsekretara za humanitarna pitanja Martina Griffithsa.

Upozoravajući da je „došlo vrijeme da ih [UN] naučimo pameti“, Erdan je na platformi X (ranije poznatoj kao Twitter) optužio Guterresa da „iskrivljuje i izvrće stvarnost“ sa svojim komentarom o vakuumu i pozvao je ovog čelnika UN-a da podnese ostavku.

U svarnosti, naravno, Izrael je taj koji predsjedava proračunatim napadom na stvarnost, ovisan kao što izraelski narativ jeste o apsolutnom vakuumu istine kada su u pitanju Palestinci. Nazovite ga izraelski „novogovor“, ako hoćete: jezik u kojem su masovne ubice žrtve, ubijanje djece samoodbrana, lijevo je desno, gore je dolje, a crno je bijelo.

I kao što smo vidjeli na primjeru Guterresa, ni najmanje odstupanje od ove kontrastvarnosti nije dopustivo, da se cijelo to zdanje ne bi srušilo. Ukratko: ako vam usta nisu trajno i nepokolebljivo napućena uz stražnji kraj Izraela, na strani ste „terorista“.

Istina, Izrael nikada nije bio u najboljim odnosima s UN-om, uprkos činjenici da ovom međunarodnom tijelu može zahvaliti za odobrenje da Izrael postoji. Proteklih godina, odnosi Izraela s ovom organizacijom uglavnom su se sastojali od ignorisanja svih rezolucija koji se tiču izraelskih zločina protiv Palestinaca i od povremenog upuštanja u zločine protiv samog UN-a, kao što je bombardovanje UN-ovih institucija i osoblja.

‘Prestupi’ šefa Ujedinjeni naroda

U julu 2006, u gradu Khiamu, na jugu Libana, izraelska vojska je naprimjer zanemarila uzastopna upozorenja prije bombardovanja UN-ovog punkta kada je ubila četiri nenaoružana UN-ova posmatrača iz Austrije, Kanade, Kine i Finske. Ova epizoda se odigrala u kontekstu 34-dnevnog izraelskog napada na Liban u kojem je ubijeno blizu 1,200 ljudi, većinom civila; tada kao i sada, zamislite, Sjedinjene Američke Države su se u UN-u zalagale protiv prekida vatre.

Kada je riječ o napadima na UN u Palestini, je izvijestio 12. oktobra, pet dana od početka najnovijeg kruga pokolja, da je 11 članova osoblja UN-a i 30 učenika u školama kojima upravlja UN, ubijeno u Pojasu Gaze. Među osobljem je bilo pet nastavnika, savjetnik, inženjer i ginekolog.

Ovo je, imajte na umu, bilo gotovo dvije sedmice prije nego što je UN uzdignut na status poluzvaničnog neprijatelja Izraela zbog Guterresove spremnosti da uvede malo istine protiv izraelskog „novogovora“.

Ipak, ovo nije prvi prestup generalnog sekretara. U maju 2021, tokom 11-dnevnog izraelskog napada na Gazu u kojem je ubijeno 260 ljudi, uključujući i 67 djecepales, šef UN-a je izjavio: „Ako postoji pakao na Zemlji, to su životi djece u Gazi“. Ali, ni pakao čak, izgleda nije izuzet iz pravila da se mora kritikovati i „druga strana“, i Guterres je nastavio osudivši „neprihvatljivu“ uglavnom neefikasnu raketnu paljbu Hamasa na Izrael.

Sada je život u Gazi postao znatno pakleniji za sve uključene, dok nas Izrael sviju na silu hrani inverzijom stvarnosti i uzurpiranom ulogom žrtve.

U svojoj tiradi protiv Guterresa na platformi X (bivšem Twitteru), izraelski predstavnik u UN-u je tvrdio da „generalni sekretar koji ne razumije da se ubistvo nedužnih ne može shvatiti kakav god bio ‘kontekst’ ne može biti generalni sekretar“.

Šta, onda, da se kaže o državi koja ne razumije baš to?

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera