Dužnosnik: Saveznici postigli napredak o upotrebi ruske imovine za Ukrajinu

Američka ministrica finansija Janet Yellen rekla je da zarada od zamrznute ruske imovine seže od tri do pet milijardi svake godine.

Ukrajini je potrebno više naoružanja u borbi protiv ruske invazije (REUTERS/Oleksandr Ratushniak/File Photo)

Sjedinjene Američke Države i njihovi partneri u G7 postigli su napredak u pronalaženju načina da osiguraju hitno potrebna sredstva za Ukrajinu, iskorištavajući zaradu ostvarenu na zamrznutoj ruskoj imovini, rekao je dužnosnik Američkog ministarstva finansija.

Brent Neiman, pomoćnik ministra za međunarodno finansiranje, rekao je da bi nedavna odluka Evropske unije da upotrijebi godišnju zaradu od zamrznute imovine mogla donijeti milijarde dolara godišnje, kojima bi se pomoglo Ukrajini u borbi protiv ruske invazije.

Neiman je rekao da su SAD i G7 postigli napredak u razgovorima o tome kako da odmah Ukrajini dostave još veće iznose.

“Jedan bi način mogla biti posudba znatnog iznosa kako bi se kratkoročno pomoglo Ukrajini i povezivanje otplate duga s priljevom budućega profita”, rekao je.

Time bi se osigurala trenutna finansijska pomoć Ukrajini i pokazalo ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da “ne može nadživjeti Ukrajinu i njezine partnere”, rekao je Neiman koji se nedavno vratio iz posjete Ukrajini.

Ruske milijarde

SAD potiču partnere u G7 – Veliku Britaniju, Kanadu, Francusku, Njemačku, Italiju i Japan – da prihvate zajam pokriven prihodom od zamrznute imovine, što bi Kijevu kratkoročno osiguralo 50 milijardi dolara, piše Reuters, a prenosi Hina.

Dužnosnik Ministarstva je rekao da postoje tehnička pitanja koja se još moraju razraditi te da se još razmatraju i druge opcije, ali nije navodio pojedinosti.

Američka ministrica finansija Janet Yellen rekla je da zarada od imovine seže od tri do pet milijardi svake godine. Američki je prijedlog dobio znatnu podršku, rekla je.

Bijela kuća je u utorak naglasila da svako rješenje monetizacije oko 300 milijardi dolara vrijedne zamrznute ruske imovine mora biti razrađeno zajedno sa saveznicima i drugim zemljama.

Glasnogovornik Bijele kuće John Kirby rekao je novinarima da će predsjednik Joe Biden vjerovatno razgovarati o tom pitanju tokom posjete Francuskoj ove sedmice i samita s čelnicima G7 u Italiji sljedeće sedmice.

Izvor: Agencije