Evropska komisija sprema novi paket sankcija protiv Rusije

Brodovi nekih kompanija navodno dostavljaju oružje iz Sjeverne Koreje u Rusiju i transportuju rusku naftu izvan zone sankcija.

Ako prijedlog sankcija bude usvojen, to će biti 14. paket sankcija Evropske unije protiv Moskve od početka rata (Yves Herman/Reuters)

Evropska komisija planira sankcije protiv 40 kompanija čiji brodovi navodno dostavljaju oružje iz Sjeverne Koreje u Rusiju i čiji teretni brodovi tzv. “flote iz sjenke” transportuju rusku naftu izvan zone u kojoj joj države grupe G7 nameću ograničenje na cijenu, piše Reuters, pozivajući se na izvore u Evropskoj uniji.

Ako taj prijedlog bude usvojen, to će biti 14. paket sankcija Evropske unije protiv Moskve od početka rata, a uključivat će ruske kompanije koje dostavljaju oružje državi i strane kompanije koje su prodavale Rusiji elektroniku, poluprovodnike i čipove koje ruska vojska koristi.

Porijeklo iz SAD-a

Te strane kompanije su iz Velike Britanije, Kirgistana, Turske i Kine prodavale Rusiji opremu koja je porijeklom iz Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije.

Izvori Reutersa iz Evropske unije su naveli da Evropska komisija vodi neformalne pregovore o novom paketu sankcija prije nego što ga predstavi Evropskom vijeću, prenosi Tanjug.

Sjedinjene Američke Države su u februaru saopćile da je Sjeverna Koreja dostavila više od 10.000 kontejnera s municijom od septembra prošle godine.

Uoči druge godišnjice ruskog napada na Ukrajinu u februaru, Vijeće Evropske unije je usvojilo 13. paket sankcija protiv Moskve, kojim je na popis sankcioniranih dodano još 106 pojedinaca i 88 kompanija.

Osobe i pravni subjekti koji su se našli na posljednjem popisu uglavnom dolaze iz vojnog i obrambenog sektora, uključujući i one u Sjevernoj Koreji koji su uključeni u naoružavanje Rusije, kao i članove pravosudnih tijela, lokalne političare i ljude odgovorne za deportaciju i vojnu obuku ukrajinske djece.

Paket uključuje i dodatnih 27 novih pravnih subjekata koji direktno podržavaju ruski vojni i industrijski kompleks u njegovom ratu protiv Ukrajine.

Strožija ograničenja

Bit će podvrgnuti strožijim izvoznim ograničenjima u vezi s robom i tehnologijama s dvojnom namjenom, kao i robom i tehnologijom koja bi mogla pridonijeti tehnološkom poboljšanju odbrambenog i sigurnosnog sektora Rusije.

Na popisu su četiri kompanije iz Kine i po jedna i Kazahstana, Indije, Srbije, Tajlanda, Šri Lanke i Turske, koje indirektno podržavaju ruski vojni i industrijski kompleks opskrbom elektroničkim komponentama. Ostalo su ruske kompanije uključene u razvoj, proizvodnju i opskrbu elektroničke komponente za ruski vojni i industrijski kompleks.

EU je dosad uveo 13 paketa sankcija protiv Rusije, kojima je ukupno obuhvaćeno više od 2.000 pojedinaca i pravnih subjekata.

Njima je zamrznuta imovina, a građanima i kompanijama iz EU-a zabranjeno je stavljati im sredstva na raspolaganje. Fizičke osobe dodatno podliježu zabrani putovanja, što uključuje ulazak ili tranzit kroz područja Evropske unije.

Izvor: Agencije