Borrell želi zamrznutim ruskim novcem kupovati oružje za Ukrajinu

Gotovo 70 posto ruske imovine zamrznute na Zapadu nalazi se u belgijskoj klirinškoj instituciji Euroclearu, gdje se čuvaju razne obveznice i gotovina Ruske centralne banke u vrijednosti 190 milijardi.

Šef evropske diplomatije Josep Borrell je naglasio kako predlaže da se iskoristi profit od imovine koja se drži u Evropi, a ne negdje drugo (Služba 92. odvojene mehanizovane brigade Ukrajine/Reuters)

Šef evropske diplomatije Josep Borrell rekao je da će predložiti da Evropska unija iskoristi 90 posto prihoda od zamrznute ruske imovine u Evropi za kupovinu oružja za Ukrajinu putem Evropskog instrumenta mirovne pomoći.

Borrell je novinarima u Briselu rekao da će predložiti da preostalih 10 posto bude prebačeno u EU proračun kako bi se iskoristilo za jačanje kapaciteta ukrajinske odbrambene industrije, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Rekao je da će to predložiti državama članicama EU-a u srijedu, uoči samita evropskih lidera u četvrtak i petak.

Između 15 i 20 milijardi eura profita

Visoki evropski zvaničnik rekao je prošle sedmice da bi zamrznuta ruska imovina u Evropskoj uniji mogla generirati između 15 i 20 milijardi eura profita nakon poreza do 2027. godine, ovisno o globalnim kamatnim stopama.

Gotovo 70 posto ruske imovine zamrznute na Zapadu nalazi se u belgijskoj klirinškoj instituciji Euroclearu, gdje se čuvaju razne obveznice i gotovina Ruske centralne banke u vrijednosti 190 milijardi eura.

Borrell je naglasio kako predlaže da se iskoristi profit od imovine koja se drži u Evropi, a ne negdje drugo.

Rekao je da bi to moglo generirati prihod od tri milijarde eura na godinu.

“Konkretan prijedlog bit će iznesen sutra. O tome trebaju odlučiti države članice”, dodao je.

Izvor: Agencije