Putin: Rusija bi mogla isporučiti oružje Sjevernoj Koreji

Njegov komentar uslijedio je nakon što je Južna Koreja rekla da će razmotriti mogućnost slanja oružja Ukrajini nakon što su Putin i Kim Jong-un potpisali sporazum o uzajamnoj vojnoj pomoći.

Ruski predsjednik Vladimir Putin (Manan Vatsyayana /Pool via Reuters)

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da bi Rusija mogla isporučiti oružje Sjevernoj Koreji što bi, kako je sugerirao, bio odgovor na zapadne isporuke oružja Ukrajini.

Putin je dao izjavu novinarima u Vijetnamu, dan nakon posjete Sjevernoj Koreji gdje je sa sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong-unom potpisao sporazum o uzajamnoj vojnoj pomoći u slučaju oružane agresije na bilo koju od dviju zemalja.

Zapadne zemlje sa zabrinutošću gledaju na rastuće veze između Moskve i Pjongjanga.

Putin je ranije ovog mjeseca zaprijetio da bi Rusija mogla isporučivati ​​oružje zapadnim protivnicima jer je Zapad Ukrajinu opskrbljivao visokopreciznim oružjem i dozvolio joj da njime gađa mete unutar Rusije.

U posljednjim izjavama, rekao je da ne isključuje slanje ruskog oružja Sjevernoj Koreji.

“Rusija zadržava pravo da isporučuje oružje drugim regijama svijeta. Imajući u vidu naše sporazume sa Sjevernom Korejom, ni to nije isključeno”, rekao je Putin.

Putin i Kim Jong-un su u srijedu potpisali sporazum o uzajamnoj vojnoj pomoći u slučaju rata.

Putin je rekao da Moskva očekuje da će njena saradnja sa Sjevernom Korejom poslužiti kao faktor odvraćanja Zapada, ali i da nema potrebe za slanjem sjevernokorejskih vojnika u rat u Ukrajini.

Promjena nuklearne doktrine

Sjedinjene Američke Države i Ukrajina tvrde da je Sjeverna Koreja Rusiji već dostavila značajne količine artiljerijskih granata i balističkih projektila, što su Moskva i Pjongjang demantovali.

Putin je također upozorio da bi Južna Koreja počinila “veliku pogrešku” odluči li poslati oružje Ukrajini i da bi Moskva na to odgovorila.

Primjedbe su uslijedile nakon što je južnokorejska agencija Yonhap objavila u četvrtak da će Južna Koreja razmotriti mogućnost slanja oružja Ukrajini nakon što su Putin i Kim Jong-un potpisali sporazum o uzajamnoj vojnoj pomoći u slučaju rata.

“Slanje smrtonosnog oružja u borbene zone u Ukrajini bilo bi velika pogreška. Nadam se da se to neće dogoditi”, rekao je Putin. “Ako se to dogodi, donijet ćemo odgovarajuću odluku koja se vjerovatno neće svidjeti aktuelnom južnokorejskom vodstvu.”

Putin je također rekao da Rusija razmišlja o promjeni svoje nuklearne doktrine.

Postojeća doktrina predviđa da bi Rusija mogla upotrijebiti nuklearno oružje ako bude napadnuta nuklearnim oružjem ili u slučaju konvencionalnog napada koji bi bio egzistencijalna prijetnja državi.

Od početka rata u Ukrajini, neki jastrebovi među ruskim vojnim analitičarima predlažu da Rusija snizi prag za korištenje nukelarnog oružja.

Putin je rekao da nema potrebe da Rusija izvodi preventivni nuklearni napad.

Izvor: Agencije