Šta je to taktičko nuklearno oružje na kojem Rusija provodi vježbe?

Opremanje vojnom opremom koja obuhvata protivnuklearne zaštitne uređaje i razvijanjem taktike vojnih trupa na bojnom polju uveliko se oslabila sposobnost udarnog vala da postigne svoje ciljeve.

Ruski mobilni raketni sistem zemlja-zrak tokom ranije održane vojne parade (EPA-EFE/YURI KOCHETKOV)

Generalštab Oružanih snaga Rusije priprema se za izvođenje vježbi za praktično testiranje pripreme i upotrebe nestrateškog nuklearnog oružja. Prema ruskom Ministarstvu odbrane, ove mjere dolaze kao odgovor na provokativne izjave i prijetnje pojedinih zapadnih dužnosnika Moskvi.

Ruski posmatrači smatraju da su ove vježbe, koje nisu bile planirane i koje će izvoditi raketne formacije u Južnom vojnom okrugu, snažan signal zapadnim zemljama koje smatraju da Rusija ni pod kojim okolnostima ne može koristiti ovu vrstu oružja u slučaju takozvane ”egzistencijalne prijetnje”.

Glasnogovornik ruskog predsjednika Dmitrij Peskov potvrdio je da izjave francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, britanskih dužnosnika i članova američkog Senata o njihovoj spremnosti, pa čak i o namjeri da pošalju oružane snage u Ukrajinu, zapravo znače stavljanje vojnika Sjevernoatlantskog saveza  (NATO) ispred ruske vojske.

Prema riječima Peskova, to znači početak potpuno novog kruga eskalacije napetosti koji zahtijeva posebnu pažnju i mjere Rusije.

Šta je taktičko nuklearno oružje i kakve su mogućnosti za njegovu upotrebu u sukobima?

Iako je Moskva posljednjih godina poduzela mnoge korake kako bi održala taktičko nuklearno oružje u stanju pripravnosti za borbenu upotrebu, ruski vojni posmatrači vjeruju da nove mjere znače da se ne može odbaciti mogućnost upotrebe taktičkog nuklearnog oružja u regionalnim i međunarodnim sukobima.

Taktičko ₋ ili nestrateško ₋ nuklearno oružje je nuklearno oružje koje se koristi za direktne napade na velike ciljeve i skupine neprijateljskih snaga na prvim linijama i onima pozadini. Na primjer, većina projektila koje je Rusija koristila, i još uvijek koristi u Ukrajini, može nositi nuklearne bojeve glave male ili srednje snage, odnosno taktičko nuklearno oružje sposobno izazvati razaranje u radijusu od dva i pet kilometara.

Detaljnih podataka o taktičkom nuklearnom oružju nema jer ono nikada nije bilo obuhvaćeno nikakvim međunarodnim ugovorima. Međutim, nezavisni ruski i zapadni istraživački centri kažu da su Sjedinjene Američke Države, na primjer, naoružane s 230 bombi slobodnog pada, od kojih se 100 nalazi u bazama u Evropi.

Što se tiče Rusije, koja posjeduje širok raspon tog oružja – prema istim centrima – procjene ovdje znatno variraju: od 860 do 1912 jedinica.

Koja je razlika između taktičkog nuklearnog oružja i nuklearnog oružja?

Rezervni pukovnik Viktor Litovkin objašnjava da se taktičko nuklearno oružje razlikuje od strateškog po tome što ima manji kapacitet i uži opseg upotrebe. Strateško nuklearno oružje je, na primjer, korišteno u gradovima Hirošima i Nagasaki u Japanu. Taktičko nuklearno oružje se koristi na terenu protiv neprijateljskih snaga za rješavanje lokalnih taktičkih problema.

Pored toga, iako je moć taktičkog oružja ograničena, posljedice ne bi bile ništa manje nego u slučaju japanske tragedije da je ono bačeno na velike naseljene centre.

Što se tiče strateškog nuklearnog oružja – općenito – to je “klasično” nuklearno oružje koje nanosi nepopravljivu štetu pretpostavljanom neprijatelju. Na temelju toga, Rusija i NATO izbjegavaju direktan vojni sukob. To je djelomično zato što obje strane shvataju da je odmazda zajamčena i neizbježna u slučaju agresije, smatra Litovkin.

Koji je razorni faktor taktičkog nuklearnog oružja?

Prema pukovniku Litovkinu, neutronsko zračenje, a ne udarni val, trenutno je razorni faktor s kojim raspolaže današnje taktičko nuklearno oružje. Prije toga je udarni val bio snaga koju je to oružje imalo s ciljem uništavanja protivnika.

Međutim, opremanje vojnom opremom koja obuhvata protivnuklearne zaštitne uređaje i razvijanjem taktike vojnih trupa na bojnom polju uveliko se oslabila sposobnost udarnog vala da postigne svoje ciljeve, što je dovelo do toga da se pribjegne upotrebi neutronskog zračenja za prevladavanje ovog problema.

Predstavljaju li ruske vježbe opremanja i upotrebe taktičkog nuklearnog oružja pripremu terena za njegovo korištenje u Ukrajini?

Prema mišljenju Anatolija Ciganoka, rukovodioca ruskog Centra za vojno prognoziranje, ne bi trebale postojati zabrinutosti oko upotrebe taktičkog nuklearnog oružja u sukobu s Ukrajinom, jer nema potrebe za tim s vojnog stajališta.

Prema njegovim riječima, ruska vojska ima dovoljno moćne sisteme naoružanja da osigura svoju pobjedu. Istovremeno, upotreba taktičkog nuklearnog oružja predstavlja značajan faktor rizika, između ostalog i za stranu koja ga koristi.

Prema tome, takav korak će biti poduzet kao zadnja opcija, ili u slučaju da Kijev ili zapadni sistem prekrše trenutno postojeća pravila za upotrebu sile. Ciganok ističe da dosad nisu primijećene bilo kakve promjene u raspoređivanju ruskog taktičkog nuklearnog oružja.

Kada se koristi taktičko nuklearno oružje?

Rukovodilac ruskog Centra za vojno prognoziranje napominje da je Rusija najavila da će koristiti takvo oružje samo u slučaju direktne prijetnje suverenitetu i sigurnosti zemlje, kao i “neprijateljskog napada” koji se može dogoditi upotrebom strateškog nuklearnog (ili nenuklearnog) oružja.

Uporedo s tim, pitanje upotrebe taktičkog nuklearnog oružja povezano je i s nepopravljivim rizicima u vanjskoj politici, jer postoji opasnost da bi takve radnje mogle udaljiti nekoliko stvarnih saveznika koji su trenutno voljni podržati Moskvu, smatra isti sagovornik.

Ciganok vjeruje da taktičko nuklearno oružje nije čarobni mač koji može odjednom presjeći ”Gordijev čvor”. Osim toga, njegova upotreba bez uvjerljivog opravdanja imat će nezapamćene ekonomske, političke i vojne posljedice, što može negativno utjecati na odbrambene sposobnosti zemlje.

Izvor: Al Jazeera