Rusija kaže da neće prekinuti dijalog o nuklearnom arsenalu

Rusija će ostati otvorena za dijalog s nuklearnim silama, ali će reagirati ako SAD rasporedi više strateškog nuklearnog oružja, rekla je Maria Zaharova.

Od ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022, Putin je u nekoliko navrata izjavio da će Rusija, bude li potrebno, upotrijebiti nuklearno oružje da se odbrani (Sputnik/Maxim Blinov/Pool via REUTERS)

Rusija će ostati otvorena za dijalog s nuklearnim silama, ali će na odgovarajući način reagirati ako Sjedinjene Američke Države rasporede više strateškog nuklearnog oružja, rekla je u subotu glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova.

Zaharova je to rekla državnoj novinskoj agenciji RIA nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin u petak rekao da bi zemlja mogla prilagoditi svoju nuklearnu doktrinu, prenosi Hina.

Nakon toga je Bidenov savjetnik u petak rekao da će Sjedinjene Američke Države možda morati rasporediti više strateškog nuklearnog oružja u narednim godinama kao odgovor na rastuće prijetnje Rusije, Kine i drugih protivnika.

“Ni s kim nismo prekinuli nikakav dijalog. Nismo prekinuli veze. Nismo prekinuli energetske veze. Nismo prekinuli platforme za dijalog”, rekla je Zaharova.

“Uvijek smo izjavljivali da i u najtežim situacijama ima prostora za dijalog… Dakle, nema smisla pozivati ​​nas na dijalog, mi ga nikada nismo odbili”, dodala je.

Nuklearna politika

Putin je, međutim, u petak rekao da ne isključuje promjene ruske nuklearne doktrine koja definira uvjete pod kojima se takvo oružje može koristiti.

Bude li potrebno, rekao je Putin, Rusija bi mogla testirati nuklearno oružje, dodajući da ne vidi potrebu za tim u ovom trenutku.

Od ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022, Putin je u nekoliko navrata izjavio da će Rusija, bude li potrebno, upotrijebiti nuklearno oružje da se odbrani.

“Predsjednik je jučer sve rekao. Postoji nuklearna doktrina. Ako postoji potreba za njenom prilagodbom, prilagodbe će se napraviti”, rekla je Zaharova.

Izvor: Agencije