Predstavnik SAD-a s izraelskim čelnicima u jeku eskalacije napetosti s Hezbollahom

Amos Hochstein će zbog rastućih strahova od sveopćeg rata između Hezbollaha i Izraela posjetiti i Liban.

Posljedice raketnog napada iz Libana blizu Kiryat Shmone u sjevernom Izraelu 14. juna 2024. (Ammar Awad / Reuters)

Visoki američki diplomata sastao se s izraelskim čelnicima, a u sklopu nastojanja da smiri napetosti između Izraela i Hezbollaha posjetit će i Liban.

Američki predstavnik Amos Hochstein je u ponedjeljak stigao u Izrael gdje je razgovarao s premijerom Benjaminom Netanyahuom, predsjednikom Isaacom Herzogom i ministrom odbrane Yoavom Gallantom.

Gallantov ured je saopćio da je ministar “pružio uvid u situaciju na sjevernoj granici Izraela, naglašavajući svakodnevne napade Hezbollaha na sjeverne izraelske zajednice i detaljno opisujući napore izraelske vojske da osujeti teroriste i infrastrukturu Hezbollaha”.

“Ministar Gallant i gospodin Hochstein su dugo razgovarali o sigurnosnoj situaciji i njenom utjecaju na regiju”, dodaje se.

Posjeta Hochsteina dolazi usred sve većeg straha od sveopćeg rata između Izraela i libanske grupe Hezbollah koji bi potencijalno mogao dovesti do većeg regionalnog sukoba.

Hezbollah je pojačao napade na Izrael prošle sedmice, nakon što je u izraelskom zračnom napadu na Liban ubijen jedan od njegovih glavnih komandanata.

Ali grupa povezana s Iranom, koja od početka rata u Gazi gotovo svakodnevno gađa položaje izraelske vojske, od subote navečer nije najavila novi napad na Izrael.

Nije jasno je li zatišje, koje se poklopilo s muslimanskim praznikom Kurban-bajramom, povezano s Hochsteinovovom posjetom regiji.

Izraelska vojska je u ponedjeljak saopćila da je ubila člana Hezbollaha u napadu dronom, opisujući ga kao “glavnog operativca” raketnog odjela te grupe.

SAD ne želi eskalaciju

Wall Street Journal je ranije izvijestio da Hochstein vodi nedirektne pregovore s Hezbollahom, kojeg je Washington označio kao “terorističku” organizaciju, preko predsjednika libanskog parlamenta Nabiha Berrija, bliskog saveznika grupe.

Administracija predsjednika Joea Bidena je naglasila da ne želi eskalaciju na libansko-izraelskoj granici, iznoseći prijedlog za sprečavanje sukoba velikih razmjera.

“Postoji diplomatski okvir za kojeg vjerujemo da je dostižan i koji bi riješio ovaj sukob bez sveobuhvatnog rata”, rekao je glasnogovornik State Departmenta Matthew Miller.

Hochstein je specijalni predsjednički koordinator za globalnu infrastrukturu i energetsku sigurnost. No, nakon što je 2022. posredovao u postizanju dogovora za rješavanje pomorskog graničnog spora između Libana i Izraela, postao je de facto američki predstavnik za te dvije zemlje.

U proteklih nekoliko mjeseci je često posjećivao regiju.

SAD je rekao da želi diplomatsko rješenje krize na libansko-izraelskoj granici. Hezbollah je rekao da neće zaustaviti svoje napade dok ne završi rat u Gazi.

Libanska organizacija je počela napadati vojne baze u sjevernom Izraelu dan nakon izbijanja rata u Gazi 7. oktobra, tvrdeći da pruža podršku palestinskim naoružanim grupama.

Izrael je odgovorio bombardovanjem sela širom južnog Libana i gađanjem položaja Hezbollaha. Uprkos čestim napadima, sukobi su uglavnom bili ograničeni na pogranično područje.

‘Neodrživa situacija’

Izraelski dužnosnici su obećali da će potisnuti Hezbollah sa sjevernih granica svoje zemlje.

“Želimo da se ovo riješi diplomatski ili vojno”, rekao je u ponedjeljak glasnogovornik izraelske vlade David Mencer.

“Trenutna situacija nije održiva – 5.000 raketa pada na sjeverni dio naše zemlje, čineći ga nenastanjivim.”

Zbog nasilja su raseljeni deseci hiljada ljudi s obje strane granice, što stvara pritisak na Netanyahuovu vladu, koja se bori da odvrati Hezbollah i postigne svoje ratne ciljeve u Gazi.

Netanyahu je u ponedjeljak raspustio ratni kabinet, osam dana nakon što je njegov politički suparnik Benny Gantz napustio vanrednu vladu koja je formirana zbog rata u Gazi.

Neki izraelski dužnosnici pozivaju na snažniji odgovor na napade Hezbollaha.

S druge strane, SAD se zalaže za primirje u Gazi koje će, kako kaže, otvoriti put ponovnom uspostavljanju mira između Hezbollaha i Izraela.

“Naša procjena je da je najbolji način za postizanje diplomatskog rješenja na sjeveru – a mislimo da sve strane u konačnici to preferiraju – postizanje primirja u Gazi”, rekao je Miller, glasnogovornik State Departmenta.

Gallant je prošle sedmice odbio francuski prijedlog da Izrael, Francuska i SAD formiraju radnu grupu koja bi pomogla u smanjivanju tenzija na libanskoj granici.

“Dok pravedno ratujemo i branimo naš narod, Francuska je usvojila neprijateljsku politiku protiv Izraela”, naveo je Gallant u saopćenju. “Čineći to, Francuska ignoriše zvjerstva koje je počinio Hamas protiv izraelske djece, žena i muškaraca. Izrael neće biti dio trilateralnog okvira kojeg je predložila Francuska.”

Izvor: Al Jazeera