Hezbollah uvjerio Izrael da može postići ciljeve

Hezbollah je dosadašnjim djelovanjem uvjerio Izrael da je sposoban postići ciljeve ako se rat proširi, što navodi Tel Aviv da preispita odluke, kaže vojni stručnjak.

Hezbollah i Izrael razmjenjuju vatru u pograničnim područjima od početka rata u Pojasu Gaze 7. oktobra (EPA-EFE/ATEF SAFADI)

Hezbollah je objavio da je u četvrtak gađao izraelski položaj Al-Rahib mitraljezima i artiljerijskim granatama te da je potvrdio direktan pogodak.

Ranije u srijedu Hezbollah je ispalio 215 projektila na sjever Izraela, pored dronova i artiljerijskih granata, što je bio najveći napad od početka sukoba između dvije strane.

Vojni stručnjak general Elias Hanna rekao je u intervjuu za Al Jazeeru da termin “opomena” više ne postoji u sukobu između Hezbollaha i Izraela ukazujući na to da obje strane napadaju u okviru važećeg geografskog prostora.

Rekao je da nema pravila sukoba u vojnom smislu, već da postoji geografski prostor za napade i kontranapade unutar 15 kilometara od granice, napominjući da je Izrael „ponekad stizao do Bejruta i regije Bekaa“.

Hanna je rekao da je Talib Abdallah, kojeg je Izrael ubio, bio vođa u istočnoj regiji, što znači da Izrael pokušava smanjiti Hezbollahove sposobnosti atentatima na njegove vođe, a ne njegove vojne baze, kao što je to činio ranije.

Ubistvo Abdallaha je vrlo snažan udarac s obzirom na njegovu vrijednost s vojnog aspekta, pa je Hezbollahov odgovor bio oštriji, brži i konkretniji, ali nije prekoračio važeće geografske okvire, rekao je Hanna.

Podsjetio je da Sjedinjene Američke Države vrše pritisak na Izrael da smanji napade na libanski front, kako se ne bi pažnja skrenula sa onoga što se dešava u Pojasu Gaze.

Nova vrsta operacija

Hanna je rekao da se Hezbollah „okrenuo novoj vrsti operacija u ovom ratu, koji je još uvijek izraz podrške otporu u Gazi, tako što cilja važne izraelske špijunske alate, kao što su baze Meron, dronovi Hermes ili osmatračnice u pograničnim područjima“.

Nedavnim napadom u kojem je pogođeno nekoliko vojnih baza u Izraelu, Hezbollah je želio „potvrditi svoju sposobnost da može pojačati napade”, rekao je vojni stručnjak.

Hanna je naglasio da izraelska vojska nije u stanju okončati sukob u Gazi niti izaći iz pijeska u koji je zaglibila, pa stoga „nije u stanju ni ući u širok i otvoren rat u Libanu zbog neslaganja svojih vođa, slabosti njenih snaga i nedostatka municije i projektila“.

Imajući u vidu sve ove razloge koji sprečavaju Izrael da proširi obim rata, izralska vojska će nastaviti politiku atentata kad god joj se za to ukaže prilika, smatra Hanna.

Na kraju je rekao da Hezbollah svojim dosadašnjim djelovanjem „uvjerava Izrael da je sposoban postići određene ciljeve ako dođe do rata šireg obima, što navodi Tel Aviv da preispita svoje odluke“.

Izvor: Al Jazeera