Kako će Hezbollah odgovoriti na izraelsko ubistvo svog istaknutog vojnog komandanta

U izraelskom zračnom napadu na kuću u gradu Jouaiyya u južnom Libanu ubijena su četiri pripadnika Hezbollaha.

Sahrana Samija Taliba Abdulaha, istaknutog vojnog vođe Hezbollaha, u južnom predgrađu Bejruta (AFP)

Bejrut – Eskalacija između Hezbollaha i Izraela dostigla je vrhunac s obje strane granice, nakon što je izraelska bespilotna letjelica u utorak izvela zračni napad s nekoliko projektila na kuću u gradu Jouaiyya u južnom Libanu, što je dovelo do ubistva četiri pripadnika pokreta, uključujući i vojnog komandanta.

To su prvi napadi koje je Izrael izvršio na grad Jouaiyya u regiji Tir od početka sukoba 8. oktobra. Grad se nalazi oko 15 kilometara od granice s Libanom.

Hezbollah je odgovorio bombardovanjem dubine Izraela i najavio da je to “odgovor na atentat na četiri njegova pripadnika”. U saopćenju je obavijestio o smrti “mučenika, borca, komandanta Samija Taliba Abdulaha, rođenog 1969. u selu Adshit, u južnom Libanu”.

Najveći vojni cilj

Radio izraelske armije naveo je da je 150 raketa ispaljeno iz južnog Libana na sjevernu okupiranu Palestinu. Kazao je da je od jutra zabilježeno 160 granata, uključujući 70 granata koje su gađale područje Jabal al-Jarmaq i Zapadnu Galileju te da je ovo prvi put od oktobra 2023. godine da su se sirene oglasile u Tiberijadi.

Komentirajući ovaj razvoj događaja, stručnjak za izraelska pitanja Ali Haidar rekao je za Al Jazeeru da se “Hezbollah suočava s najvećim vojnim udarom od početka rata, jer je neprijateljska vojska uspjela ubiti najviše rangiranog komandanta fronta do sada i izvan geografskog opsega direktne vojne konfrontacije”.

Prema njegovom mišljenju, atentat je uslijedio nakon niza pokušaja u potčinjavanju pokreta ili njegovom prisiljavanju da ga odvoje od sukoba u Pojasu Gaze, koji nisu uspjeli te nakon niza konkretnih napada Hezbollaha koji su pojačali pritisak.

Haidar dodaje da je to rezultiralo nizom koraka na najvišim nivoima okupacione tvorevine u donošenju konkretnih operativnih odluka. Dakle, operacija ovih razmjera je rezultat odluke koja se odnosi na ličnost “mučenika Samija Abdulaha i njegovih boraca, donesene na najvišem sigurnosnom i političkom nivou u neprijateljskom entitetu”.

Stručnjak smatra kako okupacija misli da će ovim udarima zaustaviti napredak Hezbollaha u njegovim vojnim akcijama i da će zaustaviti njegovu uzlaznu putanju i vratiti ga na početnu poziciju. Međutim, odgovor Hezbollaha poslao je direktnu poruku izraelskim čelnicima da će on “nastaviti sa svojim vojnim operacijama i ići svojom uzlaznom putanjom”.

Sahrana Samija Taliba Abdulaha, višeg operativnog komandanta Hezbollaha (AFP)

Novi oblik konfrontacije

Kada je riječ o odgovoru Hezbollaha, stručnjak Haidar kaže da je on ograničen na vojne ciljeve, ali i da su eskalirajući. Međutim, on isključuje konfrontaciju koja ide ka sveobuhvatnom ratu, “ali ćemo svjedočiti većoj eskalaciji nego što je to bio slučaj ranije”. Kako dodaje, vojna konfrontacija u južnom Libanu poprima novi obim čiji će se obrisi tek vidjeti na terenu kroz alate koje će koristiti obje strane i ciljeve koji će se gađati, te geografski opseg u kojem će se odvijati konfrontacija.

Brigadni general Hisham Jaber je za Al Jazeeru rekao da je Hezbollah izgubio važnog komandanta na terenu, koji je bio odgovoran za specifično područje u centralnom sektoru, “ali da on nije nužno najviše rangirani vojni komandant u pokretu”.

Prema mišljenju Jabera, Hezbollah će sigurno odgovoriti kao i uvijek na ubistvo svojih pripadnika ili vođa, baš kao što je odgovarao i na prethodne atentate, poput onog na istaknutog vojnog zvaničnika Wissama al-Tawila i drugih. Međutim, pitanje je, kako kaže, kada će odgovoriti i kako.

Objasnio je da Hezbollah ima više velikih ciljeva, bilo na okupiranom Golanu ili na vojnim lokacijama kao što su Farme Shebaa i Kfar Chouba, pored naselja koja se nalaze duž granične linije, gdje mu geografija omogućava da nadgleda područja kao što su Dolina Hula, Gornja i Zapadna Galileja.

Oštar odgovor

Brigadni general Jaber je naznačio da će odgovor biti neizbježan i oštriji od uobičajene vatre, ali i da to neće biti odgovor koji će Izrael doživjeti kao otvaranje širokog fronta, jer otpor ne želi proširiti sukob na cijeli Liban, što znači da niko ne želi sveobuhvatni sukob, jer bi mogao prerasti u regionalni rat.

Dodao je da je Hezbollah – kako i sami Izraelci znaju i kažu – do sada koristio samo 20 posto svoje tehnike, i da do sada nije koristio precizne rakete, rakete zemlja-more. Rakete zemlja-vazduh ispalio je tek u utorak, obarajući dron “Hormuz” i kada je sa dva takva projektila gađao izraelske ratne avione, u ponedeljak, koji su nakon toga napustili libanski vazdušni prostor.

Šef Izvršnog vijeća Hezbollaha Hashem Safieddine, tokom pogrebne ceremonije komandanta Samija Taliba Abdulaha na trgu Ashura u južnom predgrađu Bejruta, naglasio je: “Ako je namjera okupacije da ovim atentatom potkopa našu odlučnost i obeshrabri nas u pružanju podrške potlačenima, onda je naš odgovor na to da ćemo povećati intenzitet, snagu, kvantitet i kvalitet operacija”.

“Ako je neprijatelj i do sada vrištao i jadikovao zbog onoga što mu se događa u sjevernoj Palestini, neka se onda pripremi na još više plača i kuknjave”, dodao je Safieddine. Istakao je i da je Abdulah bio jedan od heroja julskog rata 2006. godine i od onih koji su “porazili i ponizili izraelski entitet”.

Izvor: Al Jazeera