G7 pristao na 50 milijardi dolara pomoći za Ukrajinu

Plan grupe G7 za Ukrajinu temelji se na višegodišnjem zajmu koristeći dio 300 milijardi dolara zaplijenjenih ruskih sredstava.

Čelnici zemalja G7 okupili su se na samitu u Italiji (EPA-EFE/ETTORE FERRARI/ANSA)

Vođe zemalja članica grupe G7 pristali su u četvrtak na dogovor o pružanju 50 milijardi dolara vrijednih zajmova Ukrajini korištenjem kamata prikupljenih od zamrznute ruske imovine nakon što je Moskva započela invaziju na svog susjeda 2022., prenosi Hina.

Politički dogovor bio je u centru pažnje prvog dana godišnjeg samita grupe na jugu Italije, kojem je drugu godinu zaredom prisustvovao ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, prenosi Reuters.

Ukrajinski vođa je u četvrtak potpisao novi, dugoročni sigurnosni sporazum s američkim predsjednikom Joeom Bidenom kao i s Japanom, također članom grupe G7.

Mnoge vođe država članica se suočavaju s poteškoćama u vlastitim zemljama, ali žele mijenjati stvari na svjetskoj sceni te odgovoriti na ekonomske ambicije Kine.

“Ima puno posla, ali sigurna sam da ćemo u ova dva dana moći imati razgovore koji će dovesti do konkretnih i mjerljivih rezultata”, rekla je svojim gostima talijanska premijerka Giorgia Meloni na početku njihovih razgovora u luksuznom odmaralištu u južnoj pokrajini Apuliji.

Dok je Meloni ponesena trijumfom na nedavnim izborima za Evropski parlament, čelnici drugih šest zemalja – SAD-a, Kanade, Ujedinjenog Kraljevstva, Francuske, Njemačke i Japana – suočeni su kod kuće s velikim problemima koji bi im mogli potkopati autoritet.

Američkog predsjednika Joea Biden očekuju u novembru neizvjesni predsjednički izbori, britanski premijer Rishi Sunak mogao bi izgubiti vlast na parlamentarnim izborima idući mjesec, a francuski predsjednik Emmanuel Macron raspustio je u nedjelju parlament nakon što je njegova stranka potučena na evropskim izborima.

Dugoročni zajam Ukrajini

Plan grupe G7 za Ukrajinu temelji se na višegodišnjem zajmu koristeći dio 300 milijardi dolara zaplijenjenih ruskih sredstava.

Tehničke pojedinosti će biti finalizirane u narednim sedmicama, rekao je diplomatski izvor iz grupe za Reuters. Izvor, koji je htio ostati anoniman, kazao je da će dodatna sredstva pristići do kraja ove godine.

Viši američki dužnosnik je rekao da su Sjedinjene Američke Države pristale same osigurati do 50 milijardi dolara, ali da bi se taj iznos značajno mogao smanjiti jer su i druge zemlje najavile svoje učešće.

Izvor blizak pregovorima rekao je da je smisao dogovora osigurati da se Ukrajini nastavi pomagati godinama nezavisno o tome ko bude na vlasti u svakoj članici G7, što je znak zabrinutosti da bi američki republikanski predsjednički kandidat Donald Trump mogao biti mnogo manje naklonjen Kijevu ako bi pobijedio Bidena u novembru.

Vođe su također izrazile svoju zabrinutost zbog situacije na izraelsko-libanskoj granici te pozdravili američke napore da se u Pojasu Gaze osigura primirje, prema nacrtu izjave koja će biti objavljena nakon samita.

Također, pozvali su Izrael da se suzdrži od sveobuhvatne ofanzive na grad Rafah na jugu Gaze “u skladu s njihovim obavezama prema međunarodnom pravu”.

Zapadne zemlje su također jednoglasne kada je riječ o njihovoj zabrinutosti zbog prekomjernog kineskog industrijskog kapaciteta, za koji tvrde da remeti globalna tržišta, a saglasne su i po pitanju pomaganja afričkim državama da razviju vlastite ekonomije, rekli su diplomati.

Skup G7 će kasnije biti otvoren cijelom nizu svjetskih čelnika uključujući papu Franju, koji će u petak govoriti o rizicima i potencijalima umjetne inteligencije.

Na skup su pozvani i čelnici Indije, Brazila, Argentine, Turske, Alžira i Kenije.

Izvor: Agencije