Ukrajina traži pojačanje protuzračne odbrane kako bi zaštitila oštećenu energetsku mrežu

Ukrajinski čelnik traži pomoć u odbijanju zračnih napada, upozoravajući da je Rusija uništila polovinu ukrajinskih kapaciteta za proizvodnju električne energije.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski dolazi na ceremoniju otvaranja konferencije o oporavku u Berlinu [Ebrahim Noroozi/AP]

Predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je saveznike da povećaju podršku protuzračne odbrane Ukrajini kako bi zaštitili energetsku infrastrukturu zemlje.

Govoreći u utorak na konferenciji u Njemačkoj o obnovi Ukrajine, Zelenski je rekao da je Rusija uništila pola kapaciteta njegove zemlje za proizvodnju električne energije. Dodatnih sedam raketnih sistema Patriot, kao i druge protuzračne odbrane, potrebno je kako bi se vojsci omogućilo da zaštiti urbane centre Ukrajine od oluje projektila, kazao je.

Dvodnevna konferencija o oporavku Ukrajine u Berlinu označava početak intenzivne diplomatske sedmice za ukrajinskog predsjednika, koji će također putovati na samit Grupe sedam (G7) na kojem učestvuju vodeći zapadni saveznici njegove zemlje, te na mirovni samit u Švicarskoj.

Njemački domaćini kažu da su okupili 2.000 ljudi iz nacionalne i lokalne politike, ekonomije i drugih područja, tvrdeći da je zadatak podrške oporavku Ukrajine prevelik za same vlade.

Neprestani ruski napadi na ukrajinsku elektroenergetsku mrežu posljednjih sedmica prisilili su energetske kompanije da uvedu prekide napajanja diljem zemlje.

Zelenski je na konferenciji rekao da će Ukrajina u nadolazećih mjesec dana trebati opremu za popravak postrojenja za grijanje i električnu energiju koja trenutno ne rade.

“To će nam omogućiti da odgovorimo na situaciju ovdje i sada”, rekao je.

Sveukupno je uništeno devet gigavata kapaciteta za proizvodnju električne energije – uključujući 80 posto toplotne energije i jednu trećinu hidroelektrana – dok je najveća potrošnja u Ukrajini prošle zime bila 18 gigavata, istaknuo je Zelenski.

Energija je, rekao je, i dalje “jedna od glavnih meta ruskog predsjednika Vladimira Putina”.

Kremlj je u utorak saopćio da su napadi na energetske objekte opravdani jer su djelimično usmjereni na prekid snabdijevanja vojnih objekata električnom energijom.

Amnesty International nazvao je napade na ukrajinsku energetsku infrastrukturu ratnim zločinom.

Pomoć u smanjenju napada

Dodajući svoju podršku pozivu za pojačanu podršku protuzračne odbrane, Ihor Terehov, gradonačelnik Harkiva, rekao je u utorak da je sposobnost ukrajinskih snaga da pokrenu zračne napade unutar Rusije pomogla smanjiti broj napada na njegov ugroženi grad nakon sedmica teških napada.

“Ovo je pomoglo”, rekao je Terehov u intervjuu za Reuters.

Međutim, Rusija je u ponedjeljak lansirala tri navođene bombe na Harkiv, oštetivši najmanje dvije kuće, prema lokalnim dužnosnicima, naglašavajući stalnu prijetnju.

Grad i okolno područje dugo su bili na meti ruskih napada, ali su posljednjih mjeseci postali intenzivniji, pogađajući civilnu i energetsku infrastrukturu.

Posljednjih mjeseci moskovske su snage ostvarile spore, ali postojane uspjehe duž nekoliko dijelova prostrane istočne fronte i pokušavaju prodrijeti dublje u sjeveroistočnu regiju Harkiva.

Izvor: Al Jazeera i agencije