G7 u pesimističnoj atmosferi traži rješenja za probleme svijeta

Čelnike najrazvijenijih demokratija u svijetu čeka težak dnevni red, a uključuje ratove u Ukrajini i na Bliskom Istoku, trgovinsku neravnotežu s Kinom, prijetnje koje predstavlja umjetna inteligencija i razvojne izazove u Africi.

Samitu G7 pridružit će se neuobičajeno velik broj autsajdera (EPA-EFE/Alessandro Di Marco) (ANSA)

Vođe zemalja članica grupe G7 ove sedmice putuju na jug Italije, gdje će u pesimističnoj atmosferi održati svoj godišnji samit jer se suočavaju s nizom poteškoća u vlastitim državama, dok traže rješenja za neke od najhitnijih svjetskih problema.

Američki predsjednik Joe Biden se suočava s polariziranim biračkim tijelom i niskom podrškom javnosti uoči izbora u novembru, a britanski premijer Rishi Sunak će gotovo sigurno izgubiti vlast na izborima idućeg mjeseca, prenosi Hina.

Vođe Francuske i Njemačke su potresene teškim porazima na nedavnim izborima za Evropski parlament, a predizborne ankete predviđaju loše rezultate za premijere Kanade i Japana.

Jedino domaćica sastanka, italijanska premijerka Giorgia Meloni, dolazi sretna s obzirom na rezultat svoje stranke na evropskim izborima, no neće joj biti lako postići značajne rezultate na samitu od 13. do 15. juna u luksuznom hotelu Borgo Egnazia u Apuliji, tvrde politički analitičari.

“Kao domaćin (samita) G7 želite oko sebe snažne vođe. Ako samo imate osobe na izmaku mandata, ne možete mnogo toga napraviti”, rekao je Francesco Galietti, osnivač instituta za politički rizik Policy Sonar.

“Ako u svojoj zemlji nemate autoritet, kako možete imati autoritet na svjetskoj pozornici”, dodao je.

Čelnike najrazvijenijih demokratija u svijetu čeka težak dnevni red, a uključuje ratove u Ukrajini i na Bliskom Istoku, trgovinsku neravnotežu s Kinom, prijetnje koje predstavlja umjetna inteligencija i razvojne izazove u Africi.

Pridružit će im se neuobičajeno velik broj autsajdera, uključujući papu Franju i vođe nekih od najvećih regionalnih sila u svijetu poput Indije, Brazila, Argentine, Turske, Alžira, Kenije i Saudijske Arabije. Oni dolaze na poziv Italije jer zemlja domaćin ima pravo pozvati goste na neku od rasprava.

“G7 okuplja zemlje koje su sličnih mišljenja vezano za temeljna načela i standarde, no (grupa) nije zatvorena poput tvrđave. Otvara se prema svijetu”, rekao je jedan viši italijanski dužnosnik koji je želio ostati anoniman.

Zamrznuta ruska imovina

Na samitu će lideri G7 nastojati pronaći načine da prevladaju pravne probleme koji onemogućavaju korištenje prihoda ostvarenih na temelju zamrznute ruske imovine na zapadu.

Oko 260 milijardi eura Ruske centralne banke je zamrznuto u svijetu, uglavnom u Evropskoj uniji.

Neke vlade država članica Unije žele uzeti kamate i iskoristiti ih za pomoć Ukrajini razorenoj u ruskoj invaziji iz 2022, dok Sjedinjene Američke Države traže ambiciozniji plan te pozivaju na korištenje prihoda za višegodišnji zajam u vrijednosti do 50 milijardi eura.

“Novac je, naravno, bitan, no to je, također, poruka jer naše vođe ove godine imaju priliku poslati nedvosmislenu poruku da (ruski predsjednik Vladimir) Putin ne može izdržati duže od nas”, rekao je prošle sedmice Daleep Singh, vodeći američki diplomata za pregovore na samitu.

Rim i Washington se nadaju da se u Apuliji može postići sporazum, no njemački dužnosnik je prošle sedmice rekao da to nije vjerovatno.

Uprkos nesuglasicama u vezi s tim pitanjem, postoji konsenzus svih članica grupe G7 kada je riječ o potrebi suprotstavljanja Rusiji, a ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski će drugi put prisustvovati sastanku.

Manje saglasnosti ima kada je riječ o ratu između Izraela i Hamasa, pri čemu su članice Unije podijeljene na čvrst proizraelski tabor i na one koje suosjećaju s Palestincima.

Razlike će, također, izaći na vidjelo kada zapadni saveznici budu raspravljali o Kini. Očekuje se da će vođe izraziti zabrinutost zbog pretjeranog industrijskog kapaciteta Kine, no i dalje ne postoji sporazum o najboljem odgovoru na kineske državne subvencije.

“Neke evropske zemlje imaju veoma intenzivne komercijalne odnose s Kinom te bismo trebali očekivati manje jedinstva nego u drugim pitanjima kao što je Rusija”, rekao je Raffaele Marchetti, profesor međunarodnih odnosa na rimskom univerzitetu Luiss.

Izvor: Agencije