Scholz poziva na dalje jačanje zračne odbrane Ukrajine

Njemački kancelar je pozvao saveznike da podrže njemačku inicijativu za jačanje ukrajinske protuzračne odbrane ‘svime čime mogu’.

Njemački kancelar Olaf Scholz i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski (Annegret Hilse / Reuters)

Na međunarodnoj konferenciji za obnovu Ukrajine njemački kancelar Olaf Scholz pozvao je na dalje jačanje zračne odbrane zemlje od ruskih napada.

Pozvao je saveznike da podrže njemačku inicijativu za jačanje ukrajinske protuzračne odbrane “svime čime mogu”, prenosi Hina, pozivajući se na agenciju dpa.

“Jer najbolja je ona rekonstrukcija koja se uopće ne mora dogoditi”, rekao je Scholz na početku konferencije koja se održava u Berlinu.

Prisustvuje joj i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski koji je na društvenoj mreži X napisao da će na konferenciji biti razmotrene tekuće potrebe Ukrajine za obnovom, sa fokusom prvenstveno na energetsku infrastrukturu.

“Suočeni sa ruskim zračnim terorom, hitna rješenja za energetski sektor Ukrajine bit će naš glavni prioritet”, napisao je Zelenski.

Njemačka ulaganja u Ukrajinu

Scholz je ukazao na mogućnost dalekosežnih i dugoročnih obaveza za obnovu u zemlji, koja je ozbiljno oštećena u više od dvije godine skupog rata i godinama tinjajućeg sukoba prije toga.

Kancelar kaže da će se zalagati za takvu vrstu obveza na nadolazećem samitu grupe G7 bogatih demokratskih zemalja, koji u četvrtak počinje u Italiji.

Scholz je istakao kako Svjetska banka procjenjuje da će u sljedećoj deceniji biti potrebno 500 milijardi dolara pomoći za obnovu Ukrajine.

Pozvao je i privatne kompanije da sudjeluju s investicijama rekavši da se “s obzirom na razmjere o kojima ovdje govorimo mora dodati i privatni kapital.”

Stotine njemačkih kompanija i dalje aktivno posluju u Ukrajini, a samo automobilske kompanije u Ukrajini zapošljavaju oko 35.000 ljudi, naglasio je Scholz.

Uprkos ratu nije došlo do smanjenja njemačkih ulaganja u Ukrajinu, rekao je Scholz, a obim trgovine značajno je povećan otkako je Rusija pokrenula invaziju u februaru 2022.

“Sve mi ovo pokazuje da je poslovni sektor svjestan potencijala Ukrajine”, rekao je Scholz.

Pregovori za članstvu u EU

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen rekla je da bi Evropska unija trebala započeti pregovore o članstvu s Ukrajinom tokom juna.

“Ukrajina je ispunila sve korake koje smo zacrtali i zato vjerujemo da bi EU trebao započeti pristupne pregovore s Ukrajinom već do kraja ovog mjeseca“, rekla je Von der Leyen na Konferenciji o oporavku Ukrajine u Berlinu, prenosi Anadolija.

Šefica Evropske komisije kazala je da je Ukrajina uradila sve tražene reforme boreći se u ratu.

Ukrajina je podnijela zahtjev za članstvo u EU u februaru 2022. godine, a status kandidata za članstvo u EU dobila je u junu 2022. U decembru prošle godine čelnici EU-a dali su zeleno svjetlo za otvaranje pregovora o članstvu, ali do sada nije određen datum.

Izvor: Agencije