Le Monde: Je li napad na prelaz Rafah trostrana diplomatska igra?

Fotografije izraelskih tenkova koji idu ka koridoru Philadelphia duž granice s Egiptom izazvale su tek odmjerene reakcije Kaira i Washingtona, piše Le Monde.

Prijelaz Rafah (Mohamed Abd El Ghany / Reuters)

List Le Monde navodi da se Egipat i Sjedinjene Američke Države ne protive ulasku izraelske vojske u koridor između Pojasa Gaze i Sinaja te smatra da je to znak postojanja tajnih dogovora između ove dvije zemlje i Izraela.

List je pojasnio, u zajedničkom izvještaju svojih dopisnika iz Kaira, Jerusalema i Bejruta, da su fotografije izraelskih tenkova koji idu ka koridoru Philadelphia duž granice s Egiptom nakon 19 godina od povlačenja Izraela iz Pojasa Gaze, izazvale tek neke odmjerene reakcije Kaira i Washingtona.

Glasngovornik Bijele kuće John Kirby naglasio je da je Izrael obavijestio Washington da je njegova operacija “ograničenog obima i trajanja” te da je malo vjerovatno da će potkopati pregovore, ističući da njegova zemlja insistira na odbijanju šire operacije u Rafahu.

Kairo je osudio prijetnju izraelskih trenutnih operacija po krhke pregovore i upozorio na rizik od “humanitarne katastrofe” ako se operacije produže. Mnogi Egipćani su na društvenim mrežama ovo nazvali ustručavajućim odgovorom na napad na suverenitet zemlje i očigledno kršenje izraelsko-egipatskog mirovnog sporazuma, pogotovo jer nisu najavljene nikakve diplomatske mjere odmazde.

Dobri prijatelji

Iako je vlada Kaira nastavila upozoravati Izrael na bilo kakve jednostrane manevre u koridoru Philadelphia i na bilo kakvo protjerivanje stanovnika Gaze prema Sinaju, zadovoljila se osudom emitovanja snimaka izraelskih vojnika koji pokazuju izraelsku zastavu na prijelazu Rafah što je, prema Le Mondeu, dovoljno da se stekne dojam da Kairo toleriše ovo širenje. Jedan egipatski diplomata je rekao: “Da, postoje diskusije, ali smo i dalje veoma zabrinuti.”

Le Monde je ukazao na to da se trostrana diskusija o pronalaženju sigurnosnog rješenja za koridor Philadelphia vodi od januara, nakon nezadovoljstva koje su osjetile egipatske vlasti zbog ambicije premijera Benjamina Netanyahua da povrati kontrolu nad ovim koridorom kako bi uništio krijumčarske tunele za koje vjeruje da se nalaze ispod njega.

Kao odgovor na to, egipatski zvaničnici zaprijetili su da će preispitati mirovni sporazum, ali su neke diplomate i vojnici umanjili veličinu nesuglasica. U februaru je jedan egipatski diplomata izjavio: “Postoji uspješna sigurnosna koordinacija. Izraelci su dobro razumjeli našu poruku.”

Smatra da je rizik od prisilnog raseljavanja stanovništva isključen te je ukazao na “promjenu gledišta” Izraela i na poruke koje šalju Amerikanci, “koji ne žele vidjeti da je sve što su gradili 50 godina izloženo opasnosti”.

Izraelski general Dan Goldfuss, komandant divizije koja je raspoređena u Khan Younisu, rekao je da operacija u Rafahu ne može biti izvedena na iznenađenje Egipćana ili bez nekog oblika koordinacije s njima. “Mi smo dobri prijatelji”, rekao je.

Tajna Kaira i Tel Aviva

Tajni sigurnosni dogovori između Kaira i Tel Aviva se dobro čuvaju – prema Le Mondeu – dok jedan egipatski izvor isključuje mogućnost da njegova zemlja dozvoli Izraelu da trajno preuzme kontrolu nad prelazom Rafah i koridorom Philadelphia, jer bi time imao kontrolu nad svim ulazima u Pojas Gaze, morskim i kopnenim, što bi predstavljalo potpunu okupaciju Pojasa po međunarodnom pravu.

Ljevičarski list Haaretz potvrdio je da je Izrael obećao Egiptu i Sjedinjenim Američkim Državama da će se na kraju povući s prijelaza i ustupiti upravljanje njime jednoj privatnoj američkoj sigurnosnoj kompaniji.

Međutim, Osama Hamdan, zvaničnik Hamasovog političkog biroa, rekao je: “Prelaz Rafah je bio i ostat će egipatsko-palestinski prelaz i mi ne prihvatamo nikakvo prisustvo bilo kakve okupacijske sile.”

Izvor: Agencije