Analitičari: Bidenova prijetnja obustavom isporuke oružja Izraelu je ‘porodični’ i formalni spor

Washington sigurnost Izraela i dalje vidi kao prioritet, a obustava nekih isporuka oružja ne utječe na Netanyahuovu vladu i invaziju na Rafah jer je municija dostupna i već ranije isporučena.

SAD je odlučio obustaviti isporuku oružja Izraelu zbog napada na Rafah [Hatem Khaled/Reuters]

Dvojica analitičara pozvala su da se ne pretjeruje u tumačenjima prijetnji američkog predsjednika Joea Bidena o obustavi isporuke oružja Izraelu zbog invazije na Rafah, na jugu Pojasa Gaze, te smatraju da je riječ o ”porodičnom sporu” između Washingtona i Tel Aviva.

Fahmi Huwaidi, politički mislilac i kolumnista, smatra da je Washington još saučesnik u ubijanju Palestinaca i da je u potpunosti na strani Izraela. Ističe da je važno ne preuveličavati, kako je to nazvao, ”Bidenov prijekor ili eskalaciju tona u izraelskim izjavama protiv Sjedinjenih Američkih Država”.

Huwaidi je izjavio, tokom gostovanja u emisiji “Gaza – šta dalje?”, da je spor između Washingtona i Tel Aviva sastavni dio vršenja pritiska na Hamas kako bi se insinuiralo i sugeriralo da je Izrael ljut i da može zaoštriti situaciju.

Dodaje da je Biden za ”ubijanje, ali u određenim granicama i ne u velikim razmjerima”, istaknuvši da izraelski premijer Benjamin Netanyahu ne želi dogovor, već neuspjeh pregovora kako bi se dobilo na vremenu i nastavio rat.

Dalje objašnjava da Netanyahu polaže nade u vojnu akciju kako bi postigao rezultate koje je tražio, ali da je istovremeno izložen pritisku izvana i u unutar zemlje.

Huwaidi smatra da su pregovori o prekidu vatre u zastoju zbog izraelskog odbijanja i zahtjeva da se pripremi novi dokument, ”a to znači novi vremenski okvir i povratak na početak, što Hamas odbija”.

Također, ističe da je sporazum nosio nejasne formulacije, poput “održivog primirja”, s ciljem da pregovori dožive neuspjeh ili da se izvrši pritisak na Hamas kako bi učinio ustupke o pitanju razmjene zarobljenika, poput toga da se oslobode i vojnici, a ne samo civili.

Naglasio je da Hamas ne može uzmaknuti ni korak, te kako postoji podrška njegovoj nepokolebljivosti u stavu o okončanju rata, povratku raseljenih osoba i povezivanju faza sporazuma, nakon brojnih gubitaka koje su Palestinci pretrpjeli.

Formalno i simbolično neslaganje

S druge strane, Hassan Mneimneh, istraživač na Institutu za Bliski Istok u Washingtonu, rekao je da je odnos između Izraela i Sjedinjenih Američkih Država jak i da se temelji na ratnim ciljevima, poput vraćanja zarobljenika, eliminacije Hamasa i garantiranja da Pojas Gaze ne predstavljaju prijetnju Izraelu, ali da postoji razlika u redoslijedu prioriteta.

Iako je Mneimneh priznao da je američka obustava nekih isporuka oružja Izraelu značajan pomak u stavu, on je i dalje formalan i simboličan, posebno uz nastavak podrške Amerikanca Izraelu, prema onome što su pokazale ankete.

Skrenuo je pažnju na dvosmislenost kojom se Biden služi, poput toga da prihvata izraelski narativ, kao što su izjave da je Hamas neprijateljski nastrojen prema Jevrejima, a ne prema okupaciji, a zatim drugog dana izlazi s izjavama da ne želi širenje rata u Rafahu.

Smatra da se Biden slaže s Izraelom u tome da rat treba biti okončan s pobjednikom i gubitnikom te da sporazum o kom se raspravlja mora uključivati ovu formulaciju iako Izrael nije ostvario ciljeve rata i podbacio je na terenu.

Dodao je da Izrael želi primiti svoje zarobljenike, a zatim nastaviti s ubijanjem Palestinaca nakon što skine teret ovog pitanja. Hamas, s druge strane, želi zaustaviti rat i tek onda predati zarobljenike, ističući da su to dva stava koja se ”ne mogu pomiriti”.

Smatra da je cilj pregovora “promovirati nejasnu formulaciju koju Hamas može protumačiti tako da vodi do trajnog prekida vatre, dok Washington i Tel Aviv nastavljaju insistirati na tome da vodi do privremenog prekida vatre.”

Zaključio je da Washington sigurnost Izraela i dalje vidi kao prioritet, naglasivši da obustava nekih isporuka oružja ne utječe na Netanyahuovu vladu i invaziju na Rafah jer je municija dostupna i već ranije isporučena Izraelu.

Izvor: Al Jazeera