Kandidat za predsjednika SAD-a Robert F. Kennedy Jr. izabrao potencijalnu potpredsjednicu

Čini se da je njegova nezavisna kandidatura uplašila demokrate, izvijestili su mediji.

Kennedy je potomak poznate utjecajne i bogate demokratske porodice (REUTERS/Laure Andrillon)

Nezavisni kandidat za predsjedničke izbore u Sjedinjenim Američkim Državama Robert F. Kennedy junior izabrao je Nicole Shanahan za svoju potpredsjednicu, a njegova nezavisna kandidatura izgleda da je uplašila demokrate, izvijestili su mediji.

Nicole Shanahan (38) je kalifornijska advokatica i filantrop, nije nikada bila na nekoj državnoj funkciji, prenosi Beta.

Ona vodi fondaciju Bia-Echo, organizaciju koju je osnovala da usmjeri novac na pitanja kao što su ženska reproduktivna nauka, reforma krivičnog pravosuđa i ekologija.

Kennedy, bivši demokrata, saopštio je izbor potpredsjednice u Oaklandu u Kaliforniji. “Nicole i ja smo oboje napustili Demokratsku stranku. Naše vrijednosti se nisu promijenile. Demokratska stranka jeste”, rekao je Kennedy.

Bez podrške stranke Kennedy se suočava s teškim zadatkom da uđe u izbornu utrku zbog različitih pravila u 50 saveznih država.

Kennedy je imenovao svog kandidata za potpredsjednika jer gotovo polovina država zahtijeva od predsjedničkih kandidata da to urade, prije nego što uopšte uđu u izbornu utrku i dobiju pravo da budu na glasačkom listiću.

Neodlučni glasači

Čini se da je Kennedyjeva kampanja donekle uplašila demokrate koji se trude da dobiju naklonost “trećih strana”, odnosno onih koji bi mogli dati podršku demokratskom kandidatu Joeu Bidenu ili republikancima i njihovom sve izvjesnijem kandidatu Donaldu Trumpu.

Biden i Trump, koji su krenuli “u revanš meč” izbora održanih 2020. godine, uglavnom su nepopularni u američkoj javnosti i morat će se suočiti s mnogobrojnim glasačima koji nisu oduševljeni nijednim od njih dvojice.

Kennedy je potomak poznate utjecajne i bogate demokratske porodice u kojoj su najpoznatiji bili njegov otac Robert F. Kennedy, koji je bio američki senator, glavni tužilac i predsjednički kandidat, i njegov stric bivši američki predsjednik John F. Kennedy. Obojica su ubijena u atentatima.

Robert F. Kennedy junior je bio tinejdžer kada je njegov otac, poznat kao RFK, ubijen tokom predsjedničke kampanje 1968. RFK mlađi je vlastitu reputaciju izgradio kao aktivista, pisac i advokat koji se bori za ekološke ciljeve kao što je čista voda.

Izvor: Agencije