Porodica Kennedy podržava Bidena, uprkos kandidaturi Roberta F. Kennedyja Jr.

Tokom posjete Bijeloj kući povodom Dana svetog Patrika ove sedmice se pojavila i porodica Kennedy, što se smatra pokazivanjem podrške Bidenu, s kojim dijele irske korijene.

Porodica Kennedy, poznata američka politička dinastija, spremna je podržati ponovni izbor predsjednika Joea Bidena (REUTERS/Tom Brenner)

Porodica Kennedy, poznata američka politička dinastija, spremna je podržati ponovni izbor predsjednika Joea Bidena, iako njihov član Robert F. Kennedy Jr. nastavlja svoju kandidaturu kao nezavisni kandidat na predsjedničkim izborima 2024, prenosi Anadolija.

Tokom posjete Bijeloj kući povodom Dana svetog Patrika ove sedmice se pojavila i porodica Kennedy, što se smatra pokazivanjem podrške Bidenu, s kojim dijele irske korijene.

Robert F. Kennedy Jr, nećak ubijenog predsjednika Johna F. Kennedyja i sin Roberta F. Kennedyja, također ubijenog u atentatu, nije se pojavio na događaju.

Postojala je zabrinutost u demokratskim krugovima da bi kandidatura RFK Jr. mogla poremetiti zamah Bidenove kampanje, ali za sada se zabrinutost čini neosnovanom.

Matt Corridoni, glasnogovornik Demokratskog nacionalnog komiteta pri Demokratskoj partiji, naglasio je značaj podrške porodice Kennedy za Bidena.

Biden održava kontakte sa porodicom Kennedy

“Pokazuje da ljudi koji najbolje poznaju RFK Jr. stoje uz Joea Bidena na ovim izborima”, rekao je.

Neki članovi porodice Kennedy otvoreno su kritikovali kandidaturu RFK Jr, strahujući da bi to moglo nenamjerno pomoći republikanskom kandidatu Donaldu Trumpu.

Ranije se RFK Jr. suočio s kritikama rodbine zbog zagovaranja teorija zavjere i marginalnih pogleda na pandemiju COVID-19, uključujući i neosnovane tvrdnje da je COVID “napravljen” da “napadne” bijelce i crnce, a poštedi grupe kao što su etnički Kinezi. Epidemiolozi su osudili te tvrdnje.

Uprkos kritikama, RFK Jr. je ostao pri svojim marginalnim stavovima, tvrdeći da su neslaganja unutar porodica uobičajena.

Biden održava dugogodišnje veze s brojnim članovima porodice Kennedy, na ličnom i političkom nivou.

Izvor: Agencije