Robert F. Kennedy najavio kandidaturu za predsjednika SAD-a

Prognostičari računaju hoće li ova nezavisna kandidatura pomoći ili naškoditi aktuelnom predsjedniku Joe Bidenu ili bivšem predsjedniku Donaldu Trumpu.

Robert F Kennedy je izjavio da će njegova kampanja biti nezavisna od Wall Streeta (Reuters)

Robert F. Kennedy mlađi odustao je od utrke za nominaciju Demokratske stranke za predsjedničke izbore u Sjedinjenim Američkim Državama iduće godine te je najavio da će se za Bijelu kuću natjecati kao nezavisni kandidat.

Kennedy, prema predviđanjima političkih prognostičara, nije mogao postati 47. predsjednik SAD-a ni prije nego što je pred svojim simpatizerima u Philadelphiji najavio namjeru da u utrku uđe kao nezavisni kandidat.

Prognostičari računaju hoće li Kennedyjeva nezavisna kandidatura pomoći ili naškoditi aktuelnom predsjedniku Joe Bidenu, koji se natječe za drugi mandat, ili bivšem predsjedniku Donaldu Trumpu, favoritu za nominaciju Republikanske stranke.

U ključnim, takozvanim swing državama, poput Pennsylvanije, nezavisni kandidat bi mogao imati značajan učinak na ishod predsjedničke utrke.

Demokrate će pažljivo pratiti Kennedyja

Kennedy je izjavio da će njegova kampanja biti nezavisna od Wall Streeta, velikih tehnoloških, farmaceutskih, poljoprivrednih i vojnih kompanija, lobista, “plaćeničkih medija” i “dvostranačkog sistema”.

“U polariziranoj zemlji, korumpirane vlasti lako mogu manipulirati i kontrolirati te oduzimati bogatstvo, njene slobode, njenu pravednost, njeno dostojanstvo”, rekao je on u ponedjeljak, dok su mu pristalice aplaudirale držeći natpise “Kennedy 24”.

Kennedy može očekivati pažljivo promatranje demokrata, koji su naučili lekciju 2016. godine, kada je Jill Stein, kandidatkinja Zelene stranke, osvojila 49.941 glas u Pennsylvaniji, u kojoj je Trump porazio demokratkinju Hillary Clinton sa 44.292 glasa više.

Izvor: Agencije