Izrael upozorio četiri evropske zemlje da ne priznaju Palestinu

Španija je dogovorila sa čelnicima Irske, Malte i Slovenije da će preduzeti prve korake prema priznanju palestinske države.

Španski premijer Pedro Sanchez prošle sedmice objavio da kreće s prvim koracima ka priznanju Palestine (EPA-EFE/OLIVIER HOSLET)

Izrael je u ponedjeljak ocijenio da će plan četiri evropske zemlje da rade na priznanju palestinske države smanjiti izglede za dogovorno rješenje izraelsko-palestinskog sukoba, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Španija je u petak objavila da se s Maltom, Irskom i Slovenijom dogovorila da će poduzeti prve korake prema priznanju palestinske državnosti na okupiranoj Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze.

“Rješenje sukoba bit će moguće samo putem direktnih pregovora između dviju strana”, objavio je izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz na X-u.

“Bilo kakav angažman prema priznanju palestinske države samo udaljava postizanje rješenja i povećava regionalnu nestabilnost.”

Nije rekao kakvo rješenje ima na umu.

Španija, Irska, Malta i Slovenija ZA palestinsku državu

Nakon Hamasovog napada na Izrael 7. oktobra prošle godine Izrael je pokrenuo invaziju na Gazu u kojoj je dosad ubijeno više od 32.000 ljudi, uglavnom djece i žena. Iako je Tel Aviv na početku imao podršku Zapada, sve je više vlada koje se distanciraju od izraelskog rata protiv Palestinaca, otvoreno govoreći da je napad 7. oktobra pokrenut kao posljedica višegodišnje izraelske represije nad Palestincima.

Španija je dogovorila s čelnicima Irske, Malte i Slovenije da će preduzeti prve korake prema priznanju palestinske države, rekao je prošle sedmice španski premijer Pedro Sanchez nakon sastanka Evropskog vijeća u Briselu.

Govoreći u ime Španije, Sanchez je rekao kako očekuje da će se priznanje palestinske države dogoditi tokom njegovog četverogodišnjeg mandata koji je počeo prošle godine.

Rekao je novinarima da je dogovor postignut nakon sastanka s irskim, malteškim i slovenskim kolegama na margini sastanka Evropskog vijeća u petak ujutro.

“Saglasni smo da je jedini način da se postigne trajni mir i stabilnost u regiji provođenje rješenja dvije države”, navodi se u zajedničkom saopštenju koje je objavila Irska nakon sastanka.

Od 1998, 139 od 193 članice UN-a priznalo je palestinsku državnost.

Izvor: Agencije