Olmert: Nema mira između Izraela i Palestine bez dvije države

Sve dok Izraelska vlada ne bude spremna da promijeni stav i uspostavi zamah prema palestinsko-izraelskim pregovorima, čija će osnova biti dvodržavno rješenje, protivit ćemo se ovoj vladi, kritizirat ćemo je i tražiti od drugih vlada da ih kritiziraju, izjavio je bivši izraelski premijer.

Ehud Olmert smatra kako aktuelna Izraelska vlada nije dobra za budućnost zemlje (EPA)

Sve dok izraelska vlada ne bude spremna da promijeni stav i uspostavi zamah prema palestinsko-izraelskim pregovorima, čija će osnova biti dvodržavno rješenje, protivit ćemo se ovoj vladi, kritizirat ćemo je i tražiti od drugih vlada da ih kritiziraju, izjavio je bivši izraelski premijer Ehud Olmert u intervju za Fenu.

Olmert je bivši izraelski političar i advokat, poznat po tome što je bio gradonačelnik Jerusalema od 1993. do 2003. godine, a kasnije i premijer Izraela od 2006. do 2009. godine.

Bio je ključna ličnost u izraelsko-palestinskim pregovorima, a njegova vlada je bila predana ideji dvodržavnog rješenja kao načinu da se uspostavi mir između dviju zemalja.

Nakon što je napustio politiku, posvetio se aktivizmu i pokušao pomoći u ostvarenju mira između Izraela i Palestine.

“Postoje rastući nemiri između skoro polovine izraelskog stanovništva i trenutne vlade zbog brojnih stvari. Neke se odnose na izmjene u pravosudnim temeljima, koji prijete osnovnim demokratskim principima naše zemlje”, kazao je Olmert.

Smatra da je stav prema Palestincima jedan od najvećeg kamena spoticanja u izraelsko-palestinskom mirovnom procesu.

Nisu isključeni novi sukobi i intifada na palestinskoj strani

“Apsolutno smo posvećeni borbi protiv terorista i nećemo oklijevati, kao što ja nisam oklijevao kada sam bio premijer i gradonačelnik Jerusalema, da se borimo protiv terorista koji su ubijali nevine Izraelce. Istovremeno, nećemo tolerirati, ni prihvatiti, ni prešutno se složiti s bilo kojim izraelskim ministrom koji kaže da trebamo sravniti sa zemljom palestinska sela. Nije nam namjera da progonimo nevini palestinski narod. Nismo zemlja koja čini pogrome slične onima koji su trpjeli Jevreji kada su bili bespomoćni. Nećemo tolerirati ministre koji su osuđeni za terorizam, a sad su zaduženi za sigurnost”, kazao je Olmert, referirajući se na Itamara Ben-Gvira, kojeg je vlada premijera Benjamina Netanyahua imenovala za ministra nacionalne sigurnosti.

Ben-Gvir je ekstremni nacionalist, koji se zalaže za izraelsku dominaciju nad palestinskim teritorijima, prisilno preseljenje palestinskih civila i širenje jevrejskih naselja na okupiranim palestinskim teritorijima.

Godine 2007. osuđivan je zbog poticanja na rasnu mržnju i podržavanja terorizma.

Olmert je izrazio zabrinutost da bi nastavak politike izraelske vlade mogao dovesti do novog sukoba i intifade na palestinskoj strani.

“Preklinjao sam Abu Mazena da pristane na dogovor, ali on nikad nije pristao. Nažalost, smatram da sad prepoznaje da je tada napravio historijsku grešku”, rekao je Olmert.

Smatra da bi prvo trebalo promijeniti izraelsku vladu, kako bi se postigla umjerenija i mirotvornija politika, te da bi se potom Palestinci trebali ubijediti da i oni promijene svoj stav.

Vjeruje da je njegova odgovornost kao Izraelca prvo gledati što se može promijeniti u njegovoj zemlji.

Moramo vidjeti šta možemo promijeniti u svojoj zemlji

“Ne želim ići linijom manjeg otpora tako što ću napadati drugu stranu umjesto da vidim šta možemo promijeniti u svojoj zemlji”, kazao je.

Upitan da prokomentira Abrahamske sporazume, Olmert je izrazio zadovoljstvo njihovim sklapanjem.

“To je spektakularno postignuće. [Ujedinjeni Arapski] Emirati su veoma prijateljski nastrojeni. Radimo sve što je u našoj moći da popravimo odnose i saradnju s Emiratima. Lično sam se sastao sa svim liderima Emirata, impresioniran sam suptilnošću, mudrošću, njihovim razumijevanjem i skromnošću. Odlični su partneri i nadam se da će ovi odnosi sve više napredovati”, kazao je bivši izraelski premijer.

Abrahamski sporazumi su niz sporazuma o normalizaciji odnosa između Izraela i nekoliko arapskih zemalja, koji su postignuti u septembru 2020. godine.

Sporazumi su nazvani po Abrahamu (Ibrahimu), zajedničkom pretku jevrejske, kršćanske i islamske vjere, kao simbol zajedništva i saradnje među narodima i religijama.

Izvor: Agencije