Kina: Palestincima ne smije biti uskraćena pravda

Kina se pred Međunarodnim sudom pravde suprotstavila SAD-u koji se protivi bezuvjetnom povlačenju Izraela s okupiranih palestinskih teritorija.

Muškarac maše palestinskom zastavom dok ljudi protestuju na dan javne rasprave koju je održao Međunarodni sud pravde (ICJ), u Hagu, Nizozemska, 21. februara 2024. (Piroschka van de Wouw/Reuters)

Kina je poručila Međunarodnom sudu pravde (ICJ) da se Palestincima “ne smije uskratiti” pravda na saslušanju o izraelskoj okupaciji palestinskih teritorija.

“Pravda je dugo odgađana, ali ne smije biti uskraćena”, rekao je u četvrtak pravni savjetnik kineskog ministarstva vanjskih poslova Ma Xinmin sudu u Hagu u Nizozemskoj.

“Prošlo je 57 godina otkako je Izrael započeo okupaciju OPT-a (Okupiranih palestinskih teritorija). Protupravna priroda okupacije i suverenitet nad okupiranim područjima ostaju nepromijenjeni”, rekao je.

Novinar Al Jazeere Step Vaessen, izvještavajući iz Haga, rekao je da je Kina iskoristila svoje vrijeme u ICJ-u kako bi se suprotstavila argumentima Sjedinjenih Američkih Država da se Izraelu ne bi trebalo narediti da se bezuvjetno povuče s okupiranih teritorija bez sigurnosnih garancija.

“SAD je rekao da se Ujedinjeni narodi i ICJ trebaju držati podalje od bilateralnog pitanja između Izraela i Palestine. Prema Kini, definitivno je bila stvar UN-a da razgovara o samoodređenju palestinskog naroda”, rekao je Vaessen.

“Kineski predstavnik je rekao da je Izrael strana nacija koja okupira Palestinu, tako da pravo na samoodbranu više leži na Palestincima nego na Izraelcima.”

U četvrtak su svoje argumente pred ICJ-om iznijeli i predstavnici Republike Irske, Japana i Jordana.

Irska je saopćila da je zaključila da je “Izrael počinio ozbiljna kršenja brojnih imperativnih normi općeg međunarodnog prava”.

Irski predstavnik je dodao da je Izrael također prekršio osnovna pravila međunarodnog humanitarnog prava.

Pravni savjetnik japanskog ministarstva vanjskih poslova, Tomohiro Mikanagi, također je rekao ICJ-u da njegova zemlja vjeruje da “rješenje ‘dvije države’ u kojem Izrael i buduća nezavisna palestinska država žive jedni pored drugih u miru i dostojanstvu ostaje jedini održivi put za oba naroda” .

Michael Wood je rekao da je za Jordan “jedini način primjeniti palestinsko pravo na samoodređenje, i okončati izraelsku okupaciju”.

Kršenje međunarodnih prava

Novinarka Al Jazeere Hamdah Salhut, koja izvještava iz okupiranog istočnog Jerusalema, kaže da Jordan ima “ključnu poziciju” na saslušanju pred ICJ-om jer je jedan od najistaknutijih kritičara okupacije, a također je i čuvar kompleksa džamije Al-Aqsa u Jerusalemu.

“Iako nisu bili samo kritičari okupacije, bili su i kritičari izraelskog rata protiv Gaze, tako da je njihova uloga u regiji prilično ključna za pomoć Palestincima u bilo kakvoj vrsti razgovora”, rekla je.

ICJ saslušava mišljenja oko 50 zemalja o okupaciji i dio je nastojanja Palestinaca da natjeraju međunarodne pravne institucije da ispitaju izraelsku politiku.

U ponedjeljak su palestinski predstavnici zatražili od sudija da izraelsku okupaciju njihovih teritorija proglase nezakonitom i rekli da bi njihovo mišljenje moglo pomoći u postizanju dvodržavnog rješenja.

Na okupiranoj Zapadnoj obali, napetosti između ilegalnih doseljenika i Palestinaca značajno su se pojačale zbog izraelskog rata protiv Gaze.

U napadu Hamasa 7. oktobra ubijeno je 1.139 Izraelaca, prema Al Jazeerinim podacima. Kao odgovor, izraelska smrtonosna ofanziva na Gazu ubila je oko 29.000 Palestinaca.

Izrael, koji ne učestvuje u raspravama, rekao je u pisanim komentarima da bi uplitanje suda moglo naštetiti postizanju dogovora.

Očekuje se da će sudijama trebati otprilike šest mjeseci da daju mišljenje.

Izvor: Al Jazeera i agencije