G20 podržao uspostavu palestinske države

Rješenje ‘dvije države’ jedini je put ka miru u izraelsko-palestinskom sukobu, rekao je šef EU diplomatije tokom sastanka ministara 20 najrazvijeniji zemlja u Brazilu.

Šef vanjskih poslova Evropske unije Josep Borrell očekuje da će arapske nacije predložiti mirovno rješenje za Gazu u nadolazećim danima (REUTERS/Johanna Geron)

Ministri vanjskih poslova grupe G20 koji su se sastali u Brazilu jedinstvenog su mišljenja da je potrebno rješenje o dvije države kao jedini put mira u izraelsko-palestinskom sukobu, rekao je u četvrtak šef vanjskih poslova Evropske unije Josep Borrell.

“Svako ovdje, svako. Nisam čuo da je iko protiv toga. Postoji snažan zahtjev za rješenjem o dvije države”, rekao je novinarima. “To je konsenzus među nama”, dodao je, prenosi Hina pozivajući se na Reuters.

Drugi delegati su se složili s Borrellovim pogledom te su rekli da je svaki govornik koji je govorio o ratu u Gazi pozvao na rješenje o dvije države.

“Postoji zajednički nazivnik: neće biti mira, neće biti održive sigurnosti za Izrael sve dok Palestinci ne dobiju jasnu političku perspektivu da izgrade svoju vlastitu državu”, rekao je Borrell, EU ministar vanjskih poslova.

Rekao je da se kriza u Gazi prelijeva i na Zapadnu obalu, koja “apsolutno kipti” od “napada izraelskih doseljenika na palestinske civile.”

‘Mobiliziranje kapaciteta’

Borrell je rekao da je zatražio od zemlje domaćina Brazila da “objasni svijetu da je svako ko prisustvuje G20 skupu za ovo rješenje.”

“Moramo mobilizirati naš politički kapacitet da zagovaramo da se ovo rješenje primijeni. Inače su to samo lijepe želje”, rekao je.

Borrell je rekao da očekuje da će arapske nacije predložiti mirovno rješenje za Gazu u nadolazećim danima.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu i njegova desničarska koalicijska vlada uveliko odbacuje uspostavljanje palestinske države uprkos tome što glavni izraelski saveznik SAD i dalje ima stav da je rješenje o dvije države jedini održivi način da u regiji dođe do dugoročnog mira.

Izvor: Agencije