Trump uložio žalbu na presudu o preuveličavanju vrijednosti lične imovine

Ovo predstavlja drugi građanski spor koji je Trump izgubio, nakon prethodnog koji je dobila spisateljica Jean Carroll.

Prema procjeni Forbsa, Trumpovo bogatstvo iznosi oko 2.6 milijardi dolara (Cheney Orr/Reuters)

Bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump uložio je danas žalbu na presudu suda na Menhetnu prema kojoj mora da plati 454 miliona dolara kazne i kamate zbog lažnog preuveličavanja neto vrijednosti svoje lične imovine i nekretnina kako bi osigurao bolje uslove kredita od banke.

Trump je zatražio od Vrhovnog suda srednjeg nivoa da poništi presudu sudije Arthura F. Engorona od 16. februara u građanskoj tužbi za prevaru koju je 2022. godine pokrenula njujorška državna tužiteljica Letitia James, koja je Trumpa optužila da je precijenio je svoju neto vrijednost za čak 3.6 milijardi dolara, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Trump slučaj nazvao ‘lovom na vještice’

Prema procjeni Forbsa, Trumpovo bogatstvo iznosi oko 2.6 milijardi dolara, dok je Trump u aprilu 2023. godine izjavio da ima oko 400 miliona dolara likvidne imovine. Između ostalog, Engoron je odredio Trumpovim sinovima, Donaldu Trumpu mlađem i Ericu, da svaki od njih plati skoro 4,7 miliona dolara. Bivšem finansijskom direktoru Organizacije Trump Allen Weisselberg naređeno je također da plati 1,1 milion dolara.

Pored nametanja novčanih kazni, Engoronova odluka je zabranila Trumpu da vodi korporaciju u New Yorku ili da traži kredite kod banaka koje su iznajmljene ili registrovane u New Yorku na tri godine.

Sudija je rekao da se “potpuni nedostatak kajanja optuženih graniči sa patološkim”.

Trump je slučaj nazvao “lovom na vještice” od strane političkih protivnika.

Ovo predstavlja drugi građanski spor koji je Trump izgubio, nakon prethodnog koji je dobila spisateljica Jean Carroll.

Ona je bivšeg predsjednika SAD optužila za silovanje, a Trumpu je naređeno da joj isplati 83,3 miliona dolara odštete.

Izvor: Agencije