Trumpov štab: Haley je za nas nebitna, okrećemo se Bidenu

Ova najava je u suprotnosti s dosadašnjim dijelom Trumpove kampanje, obilježene oštrim riječima prema Haley, javnim izrugivanjem i pritiskom na njene donatore da promijene stranu.

Nakon pobjede u Južnoj Karolini, Trumpovo osvajanje stranačke nominacije za predsjedničke izbore u novembru čini se neizbježnim (EPA-EFE/Erik S. Lesser)

Donald Trump u nastavku će kampanje za republikansku nominaciju tretirati protukandidatkinju Nikki Haley kao ‘irelevantnu’, stoga će preskočiti napade na nju i usredotočiti se na revanš s aktualnim predsjednikom Joeom Bideom, saopštili su iz Trumpovog štaba, prenosi Hina.

Bivši predsjednik nanizao je pet pobjeda na predizborima Republikanske stranke u Iowi, New Hampshireu, Nevadi, na američkim Djevičanskim otocima te u Južnoj Karolini gdje je pobijedio Nikki Haley, bivšu guvernerku te savezne države i jedinu preostalu protukandidatkinju.

Nakon pobjede u Južnoj Karolini Trumpovo osvajanje stranačke nominacije za predsjedničke izbore u novembru čini se neizbježnim, dok su Haley ostale minimalne šanse za preokret u utrci za delegate.

Trumpovi savjetnici stoga su najavili da će ignorirati Haley, na čiju kampanju više neće obraćati pažnju. Takva je najava u suprotnosti s dosadašnjim dijelom Trumpove kampanje, obilježene oštrim riječima prema Haley, javnim izrugivanjem kao i pritiskom na njene donatore da promijene stranu.

Uprkos pobjedi u Južnoj Karolini, nezavisni i umjereni birači mogli bi utjecati na rezultat republikanskih predizbora i uskratiti Trumpu priliku za novi okršaj s Joeom Bidenom, piše Reuters.

Naime, prema izlaznoj anketi, šest od deset birača u Južnoj Karolini, koji se izjašnjavaju kao nezavisni, dalo je svoj glas Haley. Prema istoj anketi, Haley je osvojila tanku većinu među visokoobrazovanim stanovnicima bijelcima.

Republikanski strateg Chip Felkel, inače kritičar Trumpa, ukazao je na činjenicu da je Haley u subotu dobila 40 posto glasova naspram Trumpovih 60 posto, što je manja razlika nego što su mnogi predviđali. Kada je riječ o predsjedničkim izborima u novembru, Felkel ipak očekuje Trumpa.

‘Rezervno rješenje’

S druge strane, Haley poručuje da nastavlja voditi kampanju barem do “super utorka” 5. marta, kada će republikanci glasati u 15 saveznih država koje zajedno daju jednu trećinu svih delegata na stranačkoj konvenciji u julu.

”Ljudi zaslužuju prave izbore, a ne one sovjetskog tipa sa samo jednim kandidatom”, izjavila je Haley.

Iz njenog su štaba kazali da su nakon predizbora u Južnoj Karolini, uprkos porazu, prikupili još milion dolara. No, značajan udarac Haley je pretrpjela kada je “AFP Action”, ogranak utjecajne konzervativne mreže “Koch” odlučio da više neće finansirati njenu kampanju.

”Ne vjerujemo da bilo koja grupa može napraviti presudnu razliku i otvoriti joj put do pobjede”, stoji u dopisu više savjetnice AFP Actiona Emily Seidel, do kojeg je došao Reuters.

Republikanski predizbori nastavljaju se u Michiganu, a za sada se čini da se bivši američki predsjednik pridržava uputa svojih savjetnika. U obraćanju na “Conservative Political Action Conference” kao ni u govoru nakon zatvaranja birališta u Južnoj Karolini nijednom nije spomenuo ime Nikki Haley. Poređenja radi, nakon predizbora u New Hampshireu u januaru, uputio je na njen račun niz osuda i uvreda zbog toga što se odbila povući iz utrke.

U nastavku kampanje, Trump će se usredotočiti na sakupljanje donacija i planiranje stranačke konvencije u julu ove godine, na kojoj se očekuje potvrda njegove službene nominacije za predsjedničkog kandidata Republikanske stranke, napominju iz njegovog štaba.

Brojne njegove pristalice i dalje govore da se Haley treba povući ne bi li mu tako omogućila da se posveti glavnim izborima 5. novembra. No, pojedini donatori bivše guvernerke Južne Karoline nastavljaju joj pružati finansijsku pomoć jer u njoj vide alternativu optužnicama i sudskim procesima opterećenog Trumpa.

“Mislim da je Nikki Haley dobro rezervno rješenje za Republikansku stranku ukoliko se Trumpu nešto dogodi do izbora. Haley, možda, ima samo dva posto šanse, ali ipak govorimo o liderskoj poziciji slobodnog svijeta. Zašto to odbaciti?”, izjavila je za Reuters jedna od njenih donatorica koja je željela ostati anonimna.

Izvor: Agencije