Vrhovni sud skeptičan prema prijedlogu zabrane Trumpove kandidature

Sud u Coloradu presudio je da Trump ne smije biti kandidat na izborima jer je učestvovao u ‘pobuni’ protiv američke države, ali Vrhovni sud izražava sumnju u opravdanost takve odluke.

Pobornici Donalda Trumpa nasilno su pokušali zaustaviti potvrdu pobjede aktuelnog demokratskog predsjednika Joea Bidena 6. januara 2021. (Reuters)

Vrhovni sud SAD-a u četvrtak je saslušao argumente u slučaju pokušaja savezne države Colorado da blokira kandidaturu republikanca Donalda Trumpa na izborima u novembru, ali njegove sudije s obje strane političkog spektra izrazili su sumnju u opravdanost takve odluke, prenosi Hina.

Vrhovni sud saslušao je argumente o tome treba li bivši predsjednik zbog događaja 6. januara 2021, kad su njegovi pobornici nasilno pokušali zaustaviti potvrdu pobjede aktuelnog demokratskog predsjednika Joea Bidena, biti diskvalificiran od ponovne kandidature za Bijelu kuću.

Vrhovni sud Colorada presudio je da Trump ne smije biti kandidat jer je učestvovao u ‘pobuni’ protiv američke države, nakon čega je slučaj prenesen na Vrhovni sud u Washingtonu.

Odluka prije 5. marta

Odluka najvišeg američkog suda odnosit će se na sve savezne države, nakon što je u njima podneseno niz tužbi protiv republikanca.

Međutim, sudije Vrhovnog suda u četvrtak su pokazale skepsu prema argumentima Colorada.

Taj sud ima konzervativnu većinu, s troje sudija imenovanih tokom Trumpovog mandata, ali nesklonost pozivu Colorada na zabranu kandidature republikanca pokazalo je i dvoje liberalnih sudija, Elena Kagan i Ketanji Brown Jackson, piše New York Times.

Konačna odluka neće biti donesena brzo, ali smatra se ne i kasnije od 5. marta, takozvanog ‘superutorka’ kad na predizbore izlaze sam Colorado i još 14 drugih saveznih država.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada