Trump zatražio od Vrhovnog suda da mu ne ukine predsjednički imunitet

Trumpovi advokati pozivaju Vrhovni sud da mu se ne ukine predsjednički imunitet kako bi se ‘zaštitila prava desetaka miliona Amerikanaca koji žele glasati za njega kao predsjednika.’

Donald Trump u slučaju miješanja u izbore tvrdi da mu se ne može suditi za djela za koja je rekao da spadaju u njegove dužnosti predsjednika (Reuters)

Bivši američki predsjednik Donald Trump zatražio je od Američkog vrhovnog suda da suspendira odluku Nižeg suda da mu se ukine predsjednički imunitet od krivičnog progona.

Trump je u slučaju miješanja u izbore tvrdio da mu se ne može suditi za djela za koja je rekao da spadaju u njegove dužnosti predsjednika. Tri suca Nižeg suda nisu se složila, presudivši prošle sedmice da se bivši predsjednik može krivično goniti kao i svaki drugi građanin.

Očekujući da će uložiti žalbu, dali su mu rok do ponedjeljka da podnese zahtjev za odgodu, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

U svom podnesku koji je dostavio sudu, Trump je zatražio od najvišeg američkog suda da odgodi odluku Nižeg okružnog suda dok on ne uloži žalbu.

Trumpovi advokati pozivaju Vrhovni sud da mu se ne ukine predsjednički imunitet kako bi se “zaštitila prava desetaka miliona Amerikanaca koji žele glasati za njega kao predsjednika”.

Poziv na pobunu

Većinu svojih završnih argumenata Trumpovi advokati posvećuju naizgled sekundarnom pitanju. Oni nastoje pokazati da situacija 6. janauara 2021. godine ne spada pod one obuhvaćene 14. amandmanom Ustava.

Taj amandman, usvojen 1868. nakon građanskog rata, isključuje s najviših javnih funkcija svakoga ko je sudjelovao u djelima “pobune” nakon što je položio zakletvu da će braniti Ustav.

Sud u Coloradu smatrao je da postupci Donalda Trumpa 6. januara 2021. godine spadaju upravo pod taj 14. amandman.

Toga su dana stotine pristalica predsjednika na odlasku, posebno zagrijani njegovim optužbama za izbornu prevaru, upale na Capitol kako bi pokušale spriječiti potvrdu pobjede njegova demokratskog protukandidata Joea Bidena. Advokati Donalda Trumpa tvrde da 6. januar nije predstavljao pobunu i da njihov klijent nije bio umiješan u ta događanja.

Priroda slučaja koja je bez presedana komplicira bilo kakva predviđanja, ali mnogi stručnjaci smatraju da će devetero sudaca pokušati pronaći rupu kako bi ime Donalda Trumpa ostalo na glasačkim listićima, a pritom ne ulaziti u kvalifikacije njegovih postupaka tokom napada na Capitol.

Osim ako Vrhovni sud ne presudi protiv Trumpa, vrlo je vjerovatno da će upravo on biti protivnik aktualnom demokratskom predsjedniku Joeu Bidenu na izborima u novembru ove godine.

Izvor: Agencije