Kremlj: Biden izjavama o Putinu srozava SAD

Da li je Putin ikada izgovorio grubu riječ u svom obraćanju? To se nikada nije dogodilo, rekao je glasnogovornik Kremlja Dimitrij Peskov.

Američki predsjedni Joe Biden je ruskog čelnika nazvao "ludim k*** sinom" (Leah Millis/Reuters)

Kremlj je u četvrtak saopćio da Joe Biden svojim izjavama na račun ruskog predsjednika Vladimira Putina kojeg je nazvao “ludim k*** sinom” srozava SAD, dodavši da Bidenova izjava predstavlja loš pokušaj glumljena “holivudskog kauboja”, prenosi Hina.

“Imamo ludog k*** sina Putina i druge i uvijek se moramo brinuti da bi mogao izbiti nuklearni rat, ali egzistencijalna prijetnja čovječanstvu je klima”, rekao je Biden u San Franciscu gdje prikuplja donacije za svoju kampanju.

Glasnogovornik Kremlja Dimitrij Peskov je rekao da “upotreba takvog rječnika predsjednika SAD-a protiv drugog šefa države teško da će povrijediti našeg predsjednika”.

“Ali takav govor srozava osobu koja ga koristi”, poručio je.

Srozavanje ugleda

Peskov nadalje sugerira da je Biden pokušao izigravati “holivudskog kauboja”, ali da, iskreno govoreći, ne misli da je to moguće.

“Da li je Putin ikada izgovorio jednu grubu riječ u svom obraćanju? To se nikada nije dogodilo. Takav rječnik samo srozava Ameriku”, rekao je Peskov i dodao da su Bidenove riječi stvarno sramota za SAD.

Međutim, bivši ruski predsjednik od 2008. do 2012. Dimitrij Medvedev je svojedobno rekao da egzistencijalna prijetnja svijetu dolazi od “beskorisnih starkelja poput Bidena”. Također je rekao da je Biden “senilan” i “spreman započeti rat s Rusijom”.

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova je rekla da bi se Biden, kada sljedeći put upotrijebi frazu “ludi k*** sin”, trebao sjetiti da Amerikanci tu frazu dovode u vezu s njegovim vlastitim potomkom, Hunterom Bidenom.

 

Izvor: Agencije