Putin: Biden je za Moskvu predvidljiviji od Trumpa

Na pitanje novinara koji bi predsjednik bio bolji za Rusiju, Putin je odgovorio da bi to bio Biden jer je ‘osoba s više iskustva, političar starog kova’.

Putin je odbio dati komentar na rasprave koje se u američkoj javnosti vode o Bidenovoj starosnoj dobi (Alexander Kazakov/EPA)

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da je njegov američki kolega Joe Biden “predvidljiviji” za Moskvu od Donalda Trumpa, ali da je Rusija spremna “sarađivati” s pobjednikom predsjedničkih izbora u Sjedinjenim Američkim Državama, ko god on bio, prenosi Hina.

Na pitanje novinara koji bi predsjednik bio bolji za Rusiju, Putin je odgovorio da bi to bio Biden jer je „osoba s više iskustva. Predvidljiv je, on je političar starog kova.”

Ruski predsjednik je, međutim, odbio dati komentar na rasprave koje se u američkoj javnosti vode o Bidenovoj dobi.

Poštivanje volje birača

“Kad sam upoznao Bidena u Švicarskoj, doduše prije tri godine, već se govorilo o njegovoj nesposobnosti, ali ja o njoj ne mogu posvjedočiti”, rekao je.

“Ono što treba sagledati jeste politička pozicija i pozicija sadašnje Američke vlade koja je izuzetno štetna i pogrešna”, dodao je Putin.

Moskva će “sarađivati s američkim čelnikom kojem američki narod da povjerenje, ko god to bio”, kazao je ruski predsjednik.

Američki predsjednički izbori održavaju se 5. novembra ove godine, a vrlo je izgledno da će se na njima suočiti Biden i Trump.

Izvor: Agencije