OHR reagirao nakon Dodikovog sastanka s Putinom

Čelnik RS-a boravi u radnoj posjet Bjelorusiji i Rusiji u trenutku kada je suočen sa sve oštrijim kritikama Zapada.

Ruski predsjednik Vladimir Putin (desno) i predsjednik Republike Srpske, entiteta u Bosni i Hercegovini, Milorad Dodik (lijevo) tokom sastanka u Kazanu, Rusija 21. februara 2024. [Sputnik/Sergei Bobylev/Pool via REUTERS]

Kancelarija visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini (OHR) saopštila je danas da se BiH kao zemlja koja želi kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji obavezala slijediti sigurnosne i vanjskopolitičke smjernice Evropske unije, a te smjernice „isključuje saradnju sa državama koje su pod sankcijama“,

Prema tumačenju koje je OHR dostavio za Radio Slobodna Evropa, saradnja isključuje „i lične sastanke sa šefovima tih [sankcionisanih] država.

Rekacija OHR-a uslijedila je nakon sastanka predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodika sa ruskim čelnikom Vladimirom Putinom ranije u srijedu u Republici Tatarstan.

Susret je upriličen povodom ruske organizacije “Igara budućnosti”, na čije otvaranje su, uz ostale, pozvani i predsjednici Kirgizije, Uzbekistana i Kazahstana.

Putin, koji je odlikovao Dodika, tokom sastanka je izjavio da je svjestan da je situacija u RS-u komplicirana, a Dodik mu je ponovio kako se RS odbija pridružiti sankcijama Zapada prema Rusiji, te da BiH neće ući u NATO.

Ovo je njihov četvrti sastanak od početka ruske invazije na Ukrajinu. Prethodni je bio lani, u maju.

Dodik se požalio na situaciju u BiH i visokog predstavnika, za kojeg je ponovio tvrdnju da je nelegalno izabran.

“Vama se zahvaljujem zato što imate pažnju na tom pitanju. Da mu damo ovlaštenja sigurno bi ukinuo Republiku Srpsku. I ono što mi radimo u ovim okolnostima je odbijamo bilo kakavu mogućnost da se pridružimo sankcijama Zapada prema Rusiji”, rekao je Dodik.

Putin je rekao da će posjeta predstavnika RS-a iskoristiti za razgovor o bilateralnim odnosima u više smjerova.

Dodik pod sankcijama Zapada

Čelnika bosanskih Srba ranije u ponedjeljak je tokom boravka u Minsku pohvalio i predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko, uz poruku da Dodik “štiti interese pravoslavaca” na Zapadnom Balkanu, dok mu je Dodik uzvratio zahvalom na političkoj podršci.

Dodik boravi u radnoj posjet Bjelorusiji i Rusiji u trenutku kada je suočen sa sve oštrijim kritikama Zapada zbog secesionističke politike i podrivanja stabilnosti BiH.

Čelnik RS-a je zbog toga pod sankcijama SAD-a i Velike Britanije, dok je Njemačka uskratila finansijsku podršku entitetskim vlastima.

Izvor: Al Jazeera i agencije