Borell: NATO ne može zavisiti od raspoloženja američkog predsjednika

Bijela kuća, također, odbacuje najavu bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa da, možda, neće štititi saveznike NATO-a od potencijalne ruske invazije.

Šef evropske diplomatije Josep Borrell (Reuters)

NATO ne može biti vojna alijansa koja zavisi od raspoloženja američkog predsjednika, rekao je danas šef evropske diplomatije Josep Borrell, povodom izjave bivšeg predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trumpa da ne bi štitio države koje ne plaćaju svoje obaveze NATO-u i da bi “ohrabrio” Rusiju da ih napadne.

Borell je, uoči sastanka ministara za razvoj Evropske unije, na pitanje da komentariše Trumpovu izjavu rekao da “NATO ne može biti vojna alijansa koja zavisi od humora predsjednika SAD-a”, prenosi Reuters.

Govoreći o UN-ovoj Agenciji za pomoć Palestincima (UNRWA), Borell je rekao da ona mora biti u mogućnosti nastaviti rad dok se istražuje eventualno učešće nekih od 13.000 članova njenog osoblja u napadu Hamasa na jug Izraela 7. oktobra.

“Niko drugi ne može uraditi ono što može UNRWA, optužbe trebaju biti provjerene. Hajde da sačekamo da se istraga provede. U međuvremenu, ljudi moraju jesti, moraju ići ljekaru”, rekao je Borell.

Bijela kuća odbacila Trumpovu najavu

Bijela kuća je, kao “užasnu i bezobzirnu”, odbacila najavu bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa da, možda, neće štititi saveznike NATO-a od potencijalne ruske invazije.

Trump je, prepričavajući sastanak s čelnicima NATO-a, tokom političkog skupa u Južnoj Karolini citirao predsjednika jedne “velike zemlje” koju nije imenovao, a koji ga je upitao: “Pa, gospodine, ako ne platimo, a ponovno nas napadne Rusija – hoćete li nas zaštititi?”

“Rekao sam: ‘Nisi platio? Propustio si?’. Odgovorio je: ‘Da, recimo da se to dogodi’.”

“Ne, ne bih te zaštitio. Zapravo bih ih potaknuo da rade što god žele. Moraš platiti”, prenio je vlastite riječi Trump.

Glasnogovornik Bijele kuće Andrew Bates, upitan o Trumpovim riječima, rekao je: “Poticanje invazije ubojitih režima na naše najbliže saveznike je užasno i bezobzirno – i ugrožava američku nacionalnu sigurnost, globalnu stabilnost i našu ekonomiju.”

Sjevernoatlantski ugovor sadrži odredbu koja garantuje međusobnu odbranu država članica u slučaju napada.

Trump, favorit za republikansku predsjedničku nominaciju, bio je žestoki kritičar Sjevernoatlantskog saveza dok je bio predsjednik, više puta prijeteći da će se povući iz Saveza. Srezao je finansiranje NATO-a i često se žalio da SAD plaća više od poštenog udjela.

Izvor: Agencije