Trump otvorio mogućnost da neće štititi saveznike u NATO-u

Budući da Trump vodi pred Bidenom u nekim anketama, evropski saveznici brinu se da bi njegova pobjeda u novembru mogla ugroziti predanost SAD-a savezu.

Trump je prošlog mjeseca rekao da ne vjeruje da bi zemlje NATO-a podržale SAD ako bude napadnut (Reuters)

Bijela kuća kao “užasnu i bezobzirnu” odbacila najavu bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa da možda neće štititi saveznike u NATO-a od potencijalne ruske invazije.

Trump je, prepričavajući sastanak sa čelnicima NATO-a, tokom političkog skupa u Južnoj Karolini, citirao predsjednika jedne “velike zemlje”, koju nije imenovao, a koji ga je upitao: “Pa, gospodine, ako ne platimo, a ponovo nas napadne Rusija – hoćete li nas zaštititi?”.

“Rekao sam: ‘Nisi platio? Propustio si?’. Odgovorio je: ‘Da, recimo da se to dogodi’.”

“Ne, ne bih te zaštitio. Zapravo bih ih potaknuo da rade što god žele. Moraš platiti”, prenio je vlastite riječi Trump.

Glasnogovornik Bijele kuće Andrew Bates, upitan o Trumpovim riječima, rekao je: “Poticanje invazije na naše najbliže saveznike od strane ubojitih režima je užasno i bezobzirno – i ugrožava američku nacionalnu sigurnost, globalnu stabilnost i našu ekonomiju.”

Sjevernoatlantski ugovor sadrži odredbu koja garantuje međusobnu odbranu država članica u slučaju napada, podsjeća Hina, pozivajući se na Reuters.

Trump, favorit za republikansku predsjedničku nominaciju, bio je žestoki kritičar Sjevernoatlantskog saveza dok je bio predsjednik, više puta prijeteći da će se povući iz Saveza. Srezao je finansiranje NATO-a i često se žalio da SAD plaća više od poštenog udjela.

Prigovori zbog izdvajanja za Ukrajinu

Bates je rekao da je predsjednik Joe Biden, demokrata koji traži reizbor na predsjedničkim izborima u novembru, obnovio savezništvo SAD-a nakon što je preuzeo dužnost 2021, osiguravajući da je NATO sada “veći i vitalniji nego što je ikada bio”.

“Umjesto da poziva na ratove i promiče haos, predsjednik Biden nastavit će jačati američko vodstvo i zalagati se za naše interese nacionalne sigurnosti – a ne protiv njih”, rekao je u izjavi objavljenoj u subotu navečer.

Budući da Trump vodi pred Bidenom u nekim anketama, evropski saveznici brinu se da bi Trumpova pobjeda u novembru mogla ugroziti predanost SAD-a savezu, ali generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg prošlog mjeseca je rekao da ne misli da bi drugo Trumpovo predsjedništvo ugrozilo članstvo SAD-a.

Stoltenberg, koji tjera države članice da povećaju izdvajanja za odbranu, rekao je da evropski saveznici povećavaju vojne doprinose i “kreću se u pravom smjeru”.

Trump i dalje napada transatlantski savez, pa je na predizbornom skupu prošlog mjeseca rekao da ne vjeruje da bi zemlje NATO-a podržale SAD ako bude napadnut.

Što se tiče ruskog rata u Ukrajini, Trump je pozvao na deeskalaciju i prigovara zbog dosad potrošenih milijardi, iako je iznio nekoliko političkih prijedloga.

Od invazije Moskve u februaru 2022, američka pomoć Ukrajini iznosi ukupno oko 75 milijardi dolara, rekao je Stoltenberg, dok su druge članice NATO-a i zemlje partneri zajedno osigurale više od 100 milijardi dolara.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada