Tužba protiv međunarodnog tužioca zbog ‘saučesništva u zločinima u Gazi’

Međunarodni krivični sud je rekao da je tužilac Karim Khan otišao u Izrael ‘na zahtjev i poziv preživjelih i porodica poginulih u napadu 7. oktobra’.

Karim Khan je bio svjedok patnje i stradanja palestinskog naroda, ali nije učinio ništa, rekli su podnosioci tužbe (AFP)

Tuniske organizacije civilnog društva i ličnosti izjavili su da su tuniskim sudovima podnijele tužbu protiv tužioca Međunarodnog krivičnog suda Karima Ahmada Khana pod optužbom za “saučesništvo u počinjenju zločina genocida u Gazi”.

Ovo je izjavio advokat Kasacionog suda Adnan al-Imam tokom konferencije za novinare, koju je organiziralo nekoliko tuniskih udruženja u sjedištu Sindikata novinara u centralnom Tunisu, u prisustvu palestinskog ambasadora Haila al-Fahouma.

Al-Imam je rekao: “Udruženja i ličnosti iz tuniskog civilnog društva zahtijevaju otvaranje istrage u tuniskim sudovima protiv glavnog tužioca Međunarodnog krivičnog suda”.

Dodao je: “Karim Ahmad Khan je bio svjedok boli i patnje palestinskog naroda kada je posjetio prelaz Rafah na početku agresije na Gazu i ništa, od onoga što mu zakon omogućava, nakon toga nije poduzeo”.

Al-Imam je naglasio da Međunarodni krivični sud ima ovlasti da samostalno pokrene krivični postupak, posebno jer je Khan tokom svog putovanja tamo svjedočio leševima nedužnih ljudi, velikom razaranju i uskraćivanju hrane, lijekova, vode i struje Palestincima.

Među udruženjima koja učestvuju u podnošenju tužbe su Tunisko udruženje za odbranu prava djece i Udruženje za strateške studije Hanoun.

Brojne optužbe

Tuniski advokat smatra da je “tužilac Međunarodnog krivičnog suda odbio iskoristiti ovlasti koje posjeduje pred zločinom genocida, koji se pred njegovim očima događao nad palestinskim narodom, čije su činjenice dokumentovale organizacije, koordinacije i zemlje u predmetima koji su mu predočeni”.

Međunarodni krivični sud je 30. novembra 2023. objavio da je tužilac Karim Khan otišao u Izrael “na zahtjev i poziv preživjelih i porodica poginulih u napadu 7. oktobra”.

Ziad Dabbar, čelnik Tuniskog novinarskog sindikata, tokom iste konferencije za novinare rekao je: “Međunarodna federacija novinara, u koordinaciji s drugim novinarskim sindikatima, uključujući i Tuniski novinarski sindikat, obratit će se Međunarodnom krivičnom sudu da bi se sudilo ubicama 116 novinara u nedavnim događajima u Gazi i pokrenuti tužbu protiv svih umiješanih.”

Dabbar je nastavio: “Mi, kao novinari, pozvani smo da se borimo za njihova prava. Palestinsko pitanje je sentimentalno i fundamentalno pitanje za sve Tunižane.”

Dodao je: “Uprkos jasnom ciljanju novinara kako bi se sakrila istina, nismo vidjeli nikakvu akciju Međunarodnog krivičnog suda”.

Izvor: Al Jazeera i agencije