Maariv: Tajni plan koji su napravili ljudi bliski Netanyahuu za dan nakon rata u Pojasu Gaze

Prema Maarivu, plan je tajno napravilo tijelo u Izraelu koje uključuje grupu ljudi, među kojima ima i bliskih Netanyahuu.

List Maariv smatra da je ovaj plan probni balon (Reuters)

Izraelski list Maariv objavio je izraelski plan od tri koraka za dan nakon rata u Pojasu Gaze koji je napravila grupa ljudi, od kojih su neki veoma bliski Netanyahuu.

Netanyahu je izbjegavao govoriti o planovima za “dan poslije” rata, tvrdeći da se od Izraela traži fokusiranje na sami rat.

U spomenutom listu se navodi da je prvi planirani korak uspostavljanje pune izraelske vojne uprave u Pojasu, koja će upravljati podjelom humanitarne pomoći i preuzeti odgovornost za brigu o civilnom stanovništvu Gaze u prelaznoj fazi.

Drugi korak, koji će se realizirati u isto vrijeme, kako je pojašnjeno u listu, bit će formiranje koalicije arapskih zemalja, koja će uključivati Saudijsku Arabiju, Egipat, Maroko, Ujedinjene Arapske Emirate, Bahrein i još neke zemlje. Iz spomenutih arapskih zemalja nije bilo komentara na ono što je prenio izraelski list.

Maariv je u nastavku prenio da će ova koalicija biti dio regionalnog sporazuma o normalizaciji, koji će biti potpisan kasnije, te da će stajati iza uspostavljanja novog tijela – nove Palestinske uprave. U tom tijelu bit će ​​zvaničnici koji nisu povezani niti sa Islamskim pokretom otpora Hamas niti su direktno povezani sa palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abbasom. Od Izraela će preuzeti upravljanje Pojasom Gaze i tako će vojna vlast biti ukinuta.

“Izrael će zadržati pravo da djeluje na sigurnosnom nivou u Pojasu Gaze, kao i na Zapadnoj obali, kad god se ukaže potreba da se prekinu određene operacije”, navodi se u Maarivu.

Treći korak će se moći realizirati tek nakon stabilizaranja situacije u Pojasu Gaze i uspostave novog tijela, odnosno, nove Palestinske uprave. Sveobuhvatna reforma će se sprovesti, također, u radu Palestinske uprave na Zapadnoj obali, uključujući nastavni plan i program palestinskog obrazovnog sistema.

Plan predstavljen i američkim zvaničnicima

Ako i ovaj korak prođe dobro u unaprijed utvrđenom roku od dvije do četiri godine, nastavlja se u Maarivu, Izrael će pristati da prizna palestinsku državu u kojoj nema vojne vlasti na teritoriji koja je pod novoosnovanom Palestinskom upravom. Čak će se razgovarati i o mogućnosti priključenja toj državi nekih područja koja ne zahtijevaju evakuaciju naselja.

Prema navodima u Maarivu, ovaj plan je tajno napravilo tijelo u Izraelu koje uključuje grupu ljudi, među kojima ima i bliskih Netanyahuu, od kojih je i jedan njegov veoma blizak prijatelj. Plan je zvanično predstavljen i američkim zvaničnicima.

List piše da Netanyahu ne uspostavlja kontakte direktno, već samo preko svog bliskog prijatelja Rona Dermera, ministra strateških poslova, ali on je taj koji promovira ideje i manipulira njima na takav način da uvijek može poreći direktnu vezu s njima.

Pored ovog plana, navodi Maariv, u Izraelu se istovremeno radi i na nekoliko drugih programa za dan nakon rata u Gazi. Pojašnjava da postoji koordinator operacija izraelske vojske na palestinskim teritorijama (pukovnik Ghassan Alyan) i izraelska vojska radi po vlastitom planu, dok Unutarnja sigurnosna služba (Shin Bet) također priprema prijedloge za detaljan plan dana nakon rata.

U Maarivu stoji da je plan koji je iznesen pravi plan o kojem Netanyahu razmišlja.

Vlasti u Tel Avivu nisu dale zvaničan komentar o ovome što je objavljeno u Maarivu.

Sjedinjene Američke Države su u više navrata tokom proteklih sedmica objavljivale da odbijaju izraelsku ponovnu okupaciju Pojasa Gaze ili uspostavljanje novih naselja ili raseljavanje njegovih stanovnika.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada