Izrael povlači brigadu iz Pojasa Gaze i smanjuje snage na libanskoj granici

Za manje od mjesec dana, okupaciona vojska je povukla nekoliko svojih brigada iz Pojasa Gaze, među kojima su Bataljon 7107, 36. divizija i 13. bataljon Golani brigade.

Okupatorski vojnici u Gazi prilikom povlačenja 36. divizije (izraelski mediji)

Izraelska vojska povukla je jednu od svojih rezervnih brigada iz Pojasa Gaze, uz istovremenu odluku da smanji svoje snage u područjima uz libansku granicu, navodi se u novinama Yedioth Ahronoth.

Radio okupacione vojske je saopćio da je Peta rezervna brigada sinoć napustila Pojas Gaze i završila svoju misiju te objasnio da je povlačenje uslijedilo zbog odluke o smanjenju broja snaga na frontovima.

Iz istog razloga, navodi se u izraelskim novinama, vojska je odlučila da smanji svoje snage u područjima uz libansku granicu, gdje će lokalni sigurnosni timovi preuzeti odgovor na incidente u tim područjima.

U nedjelju je okupaciona vojska objavila povlačenje dvije rezervne brigade iz Pojasa Gaze. Kanal Kan, koji pripada zvaničnoj Izraelskoj radiodifuznoj korporaciji, objavio je da je vojska povukla dvije brigade nakon što su završile svoju misiju.

Povlačenje brigada

Na kanalu je pojašnjeno da je brigada Kirijati napustila jug Pojasa Gaze u subotu navečer, nakon što je hiljade njenih pripadnika učestvovalo u žestokim borbama protiv palestinskog otpora u Khan Yunisu. Druga brigada koja je povučena je Padobranska brigada, poznata kao “Vrh koplja”, a sastoji se od pet bataljona, prema izvještaju Kanala Kan.

Za manje od mjesec dana, okupaciona vojska je povukla nekoliko svojih brigada iz Pojasa Gaze, među kojima su Bataljon 7107, 36. divizija i 13. bataljon Golani brigade.

Okupaciona vojska je danas objavila da je ubijen jedan od oficira i dva vojnika te da su drugi teško ranjani tokom borbi na sjeveru i jugu Pojasa Gaze.

Jučer je objavila da je u borbama u Pojasu Gaze u roku od 24 sata ranjeno 26 vojnika, čime je ukupan broj ranjenih porastao na 2.797, a od toga je 1.283 ranjenih od početka kopnenog napada 27. oktobra 2023.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada