Hoće li pariski pregovori zaustaviti rat u Gazi?

SAD se plaši da će neuspjeh mirovnih pregovora dovesti do nastavka rata istrebljenja i razaranja.

Izraelu nije lako proglasiti prekid vatre, jer bi on značio poraz, povlačenje i strateški gubitak, kažu analitičari (Reuters)

Analitičari i stručnjaci imali su različita mišljenja o mogućnosti skorog postizanja novog sporazuma o razmjeni zatočenika između palestinskog otpora i Izraela koji bi doveo do zaustavljanja rata u Pojasu Gaze, nakon pariskih četverostranih pregovora uz učešće Dohe, Kaira, Washingtona i Tel Aviva.

Profesor političkih nauka na palestinskom univerzitetu An-Najah dr. Raed Nairat rekao je da postoji nova klima i percepcija za koje će, možda, biti potrebno neko vrijeme kako bi se izvršio pritisak na izraelskog premijera Benjamina Netanyahua.

Dodao je da se SAD plaši izbijanja regionalnog rata nakon upuštanja u zračne napade u Jemenu kao i povećanja broja ubijenih i ranjenih među Palestincima, vjerujući da će neuspjeh u realizaciji dogovora dovesti do nastavka rata istrebljenja i razaranja.

Govoreći u emisiji “Gaza… Šta poslije?”, Nairat je rekao da Netanyahuovi uvjeti za zaustavljanje rata nisu logični i da je njegov nastup populistički te da iznosi viđenje njegove desničarske koalicije.

“Primirje se nastavlja”

Pisac i politički analitičar Sari Orabi smatra da Islamski pokret otpora Hamas ima različite vizije u vezi s trenutnim prijedlozima za realizaciju sporazuma o razmjeni, od kojih je najvažnija njegova svijest o namjerama okupacije da mu oduzme najvažniji adut (ratne zarobljenike), navodeći prethodna iskustva koja to potvrđuju.

Orabi dodaje da Hamas shvata važnost ovog aduta i sposoban je pregovarati u vlastitu korist, te koristeći ovu kartu primorava Izrael na uzastopne ustupke. Također je svjestan i humanitarne katastrofe i neophodnosti njenog ublažavanja zaustavljanjem agresije i povlačenjem izraelske vojske iz Pojasa Gaze.

Rekao je da bi Hamas mogao biti uvjeren ako u prijedlozima pronađe “osnove koje će tekuće primirje transformisati u konačni prekid vatre”, otkrivajući da stvar zavisi od njegovih procjena.

Istakao je da različiti stavovi o ovom pitanju predstavljaju teret arapskim i međunarodnim posrednicima te otežavaju misiju skidanja Netanyahua s vlasti.

Orabi je rekao i to da nije lako proglasiti prekid vatre jer bi on značio poraz, povlačenje i strateški gubitak za Izrael.

‘Netanyahu neće moći pobijediti Hamas’

Vojni i strateški stručnjak Al-Duwairi je rekao kako situacija na terenu potvrđuje da Netanyahu zna istinu i da je ne govori, a to je da neće moći pobijediti Hamas i njegovo vojno krilo, ali želi produžiti rat što je duže moguće u nadi da će doći do iznenađenja.

Al-Duwairi je podsjetio kako je izraelski ministar odbrane Yoav Gallant priznao da Hamas ne može biti potpuno eliminisan, dok je načelnik Generalštaba Herzi Halevy procijenio da nedostatak jasne vizije vodi eroziji dostignuća izraelske vojske.

Al-Duwairi je zaključio da postoji apsolutno uvjerenje da oni to neće moći postići [poraziti Hamas], a kao dokaz za tu tvrdnju naveo je i lansiranje raketa prema Tel Avivu nakon 115 dana rata, koje su ispaljene s jugozapada grada Gaze.

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada