Rusija proziva NATO da se vježbama vraća Hladnom ratu

Glavni strateški dokument Sjevernoatlantskog saveza identificira Rusiju kao najznačajniju i direktnu prijetnju sigurnosti članica NATO-a.

NATO pokreće svoje najveće vježbe od hladnog rata u kojima učestvuje gotovo 90.000 vojnika (EPA - Ilustracija)

Opseg vježbi NATO-a Steadfast Defender 2024 označava “neopozivi povratak” Saveza šemama Hladnog rata, rekao je zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Aleksander Gruško državnoj novinskoj agenciji RIA.

NATO pokreće svoje najveće vježbe od Hladnog rata u kojima učestvuje gotovo 90.000 vojnika, kako bi američke jedinice mogle ojačati evropske saveznike u zemljama koje graniče s Rusijom i na istočnom krilu Saveza ako bi se rasplamsao sukob s “gotovo jednakim” protivnikom.

“Te su vježbe još jedan element hibridnog rata koji je Zapad pokrenuo protiv Rusije”, rekao je Gruško.

Direktna prijetnja

“Vježbe takvih razmjera […] označavaju konačni i neopozivi povratak NATO-a šemama Hladnog rata, kada se proces vojnog planiranja, resursi i infrastruktura pripremaju za sukob s Rusijom”, istakao je.

NATO u najavi vježbi nije poimence spomenuo Rusiju, ali njegov glavni strateški dokument identificira Rusiju kao najznačajniju i direktnu prijetnju sigurnosti članica NATO-a.

Rusija je pokrenula invaziju na Ukrajinu u februaru 2022. za koju su Kijev i njegovi zapadni saveznici rekli da je neisprovocirano imperijalističko otimanje zemlje.

Moskva i njen glavni diplomat, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov od tada su često optuživali “kolektivni Zapad” da vodi “hibridni rat” protiv Rusije podržavajući Ukrajinu finansijskom i vojnom pomoći.

Izvor: Agencije