NATO najavio najveće manevre od Hladnog rata

Vježbe sa 90.000 vojnika počet će naredne sedmice i trajat će do maja.

Najveća NATO vježba od Hladnog rata izvedena je 2018. kada je 51.000 vojnika učestvovalo u manevrima 'Trident Juncture 2018' u Norveškoj (Reuters)

Približno 90.000 vojnika učestvovat će u vježbi Sjevernoatlantske alijanse (NATO) “Steadfast Defender 2024”, najvećoj u posljednjih nekoliko decenija koja će početi naredne sedmice i trajati do maja, saopćio je glavnokomandujući snaga NATO za Evropu, američki general Christopher Cavoli, prenosi Tanjug pozivajući se na Reuters.

“Alijansa će pokazati svoju sposobnost da ojača euroatlantske oblasti transatlantskim kretanjem snaga iz Sjeverne Amerike”, rekao je američki general novinarima u Briselu poslije dvodnevnog sastanka šefova odbrane.

Vojne trupe koje će učestvovati u vježbi, prema riječima Cavolija, bit će iz 31 države NATO članice i Švedske.

Britanske i njemačke snage

Ranije je Ministarstvo odbrane Velike Britanije saopćilo kako će 20.000 pripadnika britanske vojske širom Evrope učestvovati u velikoj vježbi NATO-a kojom će biti obilježeno 75 godina Alijanse.

Britanski mediji, pozivajući se na Vladu, navode kako će u manevrima učestvovati dva nova nosača aviona Kraljevske mornarice, osam ratnih brodova, te borbeni avion Kraljevske avijacije (RAF) F-35 koji će vježbati letove u zamišljenim scenarijima sukoba.

Njemačka planira poslati 12.000 vojnika, 3.000 vozila i 30 aviona. Agencija dpa piše kako će vježba simulirati ruski napad na teritoriju NATO-a, a to je scenarij koji bi pokrenuo Član 5 kojim je obaveza članica da odgovore ako je jedna od njih napadnuta.

Najveća NATO vježba od Hladnog rata izvedena je 2018. kada je 51.000 vojnika učestvovalo u manevrima “Trident Juncture 2018” u Norveškoj.

Izvor: Al Jazeera i agencije