Admiral: NATO treba ‘ratnu transformaciju’

Članice NATO-a se od ruske invazije 2022. godine moraju prilagoditi na eru u kojoj je sve moguće, uključujući i rat, rekao je predsjednik Vojnog komiteta NATO-a, admiral Rob Bauer.

Nizozemski admiral Rob Bauer kaže da će rezultati rata u Ukrajini odlučiti sudbinu svijeta (Reuters)

Predsjednik Vojnog komiteta NATO-a, admiral Rob Bauer, u srijedu je pozvao javni i privatni sektor na zapadu da se pripremi za period u kojem se bilo šta može dogoditi u svakom trenutku, uključujući i rat.

“Potrebna nam je ratna transformacija NATO-a”, rekao je nizozemski admiral na otvaranju dvodnevnog sastanka ministara odbrane NATO-a u Briselu, piše Reuters a prenosi Hina.

Rekao je kako su vlade i firme iz tog saveza ranije živjele u vremenu u kojem je svega bilo u izobilju, sve je bilo predvidljivo i moglo se kontrolisati.

Članice NATO-a se od ruske invazije 2022. godine moraju prilagoditi na “eru u kojoj se bilo šta može dogoditi u bilo kojem trenutku, eru u kojoj moramo očekivati neočekivano, u kojoj se moramo fokusirati na učinkovitost kako bi zaista bili učinkoviti”, dodao je Bauer.

Pomoć Ukrajini se nastavlja

Admiral je govorio u vrijeme dok je vojna pomoć Ukrajini iz Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije ili blokirana ili usporena zbog političkih sporova.

Obećao je da će se pomoć NATO-a Ukrajini nastaviti.

“Ukrajina će imati našu podršku svakog narednog dana, jer će rezultati ovog rata odlučiti sudbinu svijeta.”

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u utorak je upozorio zapad da ne oklijeva u pomoći Kijevu jer bi to moglo godinama produžiti rat.

Izvor: Agencije