Britanija šalje 20.000 vojnika na jednu od najvećih vježbi NATO-a od hladnog rata

Ministarstvo je navelo da će 16.000 britanskih vojnika biti bazirano u istočnoj Evropi od februara do juna, kao i udarna grupa nosača aviona, jurišni avioni F35B i avioni za nadzor.

Vježbom NATO-a Steadfast Defender 24 bit će obilježeno 75 godina Alijanse (AP)

Britanija će poslati 20.000 vojnika na jednu od najvećih vojnih vježbi NATO-a od hladnog rata gdje bi savez trebao vježbati odvraćanje invazije ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Ministar obrane Grant Shapps najavit će raspoređivanje pripadnika kopnene vojske, mornarice i RAF-a na vježbi 31 države diljem Evrope tokom govora u ponedjeljak u Londonu.

Očekuje se da će reći da će doprinos vježbi Steadfast Defender dati “vitalnu ponovnu potvrdu protiv Putinove prijetnje” kao i da zapad stoji na “raskrsnici”, piše dpa a prenosi Hina

Vježbe će se održati nakon što su ministri najavili još jedan paket pomoći Ukrajini i nakon napada SAD-a i Britanije na Huse u Jemenu.

Odvraćanje Putina

Shapps će iznijeti svoju viziju kako će Ujedinjeno Kraljevstvo odvratiti prijetnje, budući da su saveznici i dalje zabrinuti zbog prijetnje koju predstavlja Putin dok se njegov rat približava ulasku u treću godinu.

Oko 16.000 britanskih vojnika s tenkovima, topništvom i helikopterima bit će raspoređeno diljem istočne Evrope počevši od sljedećeg mjeseca kao dio vježbe.

Kraljevska mornarica će rasporediti više od 2000 svojih pripadnika s osam ratnih brodova i podmornica, dok će više od 400 marinaca biti poslano u Arktički krug.

RAF će koristiti borbene avione F-35B Lightning i posmatračke avione Poseidon P-8.

Odbrambeni izvori rekli su da će vježba biti priprema za invaziju neke države članice NATO-a od bilo kojeg agresora, pri čemu se smatra da glavne prijetnje dolaze od Rusije i od terorizma.

Izvor: Agencije