FBI preporučio američkim olimpijcima da ne nose mobitele u Kinu

Upozorenje dolazi usred sve veće zabrinutosti američkih službenika zaduženih za nacionalnu sigurnost zbog kineske špijunaže i krađa intelektualnog vlasništva.

FBI upozorava da je važno da sportisti na Igrama budu 'budni i pažljivi u mrežnim i digitalnim okruženjima' (EPA)

FBI je preporučio američkim olimpijskim sportašima da u Peking ne nose svoje mobitele i umjesto toga ponesu telefone sa SIM karticama ograničenog trajanja, navodeći mogućnost “zlonamjernih kibernetičkih aktivnosti”, javlja Hina.

“FBI poziva sve sportaše da ostave svoje osobne mobitele kod kuće i koriste telefone sa SIM karticama ograničenog trajanja dok su na Igrama. Nacionalni olimpijski odbori u nekim zapadnim zemljama također savjetuju svojim sportašima da ostave osobne uređaje kod kuće i koriste takve telefone zbog kibernetičke sigurnosti”, prenio je CNN preporuku agencije.

Iako nema podataka “o bilo kakvim specifičnim kibernetičkim prijetnjama na Olimpijskim igrama”, FBI je dodao da je važno da sportaši na Igrama budu “budni i pažljivi u mrežnim i digitalnim okruženjima”.

Zabrinuti zbog špijunaže

Upozorenje dolazi usred sve veće zabrinutosti američkih dužnosnika zaduženih za nacionalnu sigurnost zbog kineske špijunaže i krađa intelektualnog vlasništva.

Obavještajni dužnosnici javno su upozorili da je Kina stvorila naprednu državu tehno-nadzora unutar svojih granica, prekrivenu kamerama, prepoznavanjem lica i drugim tehnologijama.

Protuobavještajni dužnosnici dugo upozoravaju da se američki državni i lokalni dužnosnici, kao i članovi poslovnih i akademskih krugova, koji putuju u Kinu suočavaju s rizikom hakiranja njihovih osobnih uređaja.

Više od 2.000 kontraobavještajnih istraga

FBI rutinski organizira takozvane obrambene brifinge Amerikancima za koje smatra da su u opasnosti da postanu žrtve pokušaja kineske špijunaže.

FBI trenutno ima otvorenih više od 2.000 protuobavještajnih istraga o navodnim naporima Pekinga da ukrade američke informacije o tehnologiji, prema direktoru FBI-a Chrisu Wrayu.

“Kada zbrojimo ono što vidimo u našim istragama, jednostavno ne postoji zemlja koja predstavlja širu prijetnju našim idejama, našim inovacijama i našoj ekonomskoj sigurnosti od Kine,” rekao je Wray.

Izvor: Agencije