Biće skoro propast Amerike!

Poslije promjene vlasti 2012. godine i dolaska naprednjaka, politički "magovi" polako se vraćaju u mejnstrim medije u Srbiji (EPA)

Neki se možda ne sećaju da su se Miloševićev nacionalistički režim i njegova surova propaganda – slično svim onim ideologijama koje se zasnivaju na konceptu „krvi i tla“ – dobrim delom oslanjali na politizovano „duhovno podzemlje“, odnosno na brojne astrologe, vidovnjake, numerologe i slične, koji su počeli masovno da izlaze iz svojih jazbina i bivali korišćeni za sluđivanje građana, učvršćivanje vlasti i pripremu ratova. S kraja osamdesetih i s početka devedesetih, srbijanska štampa je bila prepuna raznoraznih „magova“ koji su tvrdili, i uz pomoć zvezda ili graha dokazivali, da je Milošević Srbima otprilike poslan direktno sa nebesa kako bi ih zaštitio od raznih satanističkih sila koje žele da ih porobe i unište. Satanisti su prvobitno bili pripadnici naroda sa kojima su Srbi decenijama živeli u zajedničkoj državi, a u njih su se ubrzo počeli ubrajati i zapadni političari koji nisu imali odveć razumevanja za Miloševićeve ratne ciljeve i ratne zločine, kao i njihovi zemljaci. Veoma brzo najveći neprijatelji „srpstva“ nisu bili Hrvati ili Bošnjaci već Amerika (SAD) i zapadni svet.

Milja Vujanović Regulus

Iako već tada vrlo uticajno, „duhovno podzemlje“ 1993. godine maltene postaje društveni mejnstrim, i to ostaje kontinuirano tokom cele decenije. Te godine, naime, emisija pod nazivom „Miljin horoskop“ dospeva na program državne televizije, i biva smeštena u veoma gledani termin. Milja Vujanović Regulus (po sopstvenom priznanju, udala se za zvezdu Regulus) predstavljala se kao astrološkinja, istoričarka i reporterka (ranije je bila glumica i mis SFRJ), i u ovoj emisiji je iznosila somnabulne teorije zavere, gledala u zvezde i lupetala neviđene gluposti. U gledanoj i uticajnoj emisiji, astrologija odnosno kvaziastrologija beskrupulozno je upotrebljena u dnevno-političke svrhe – služila je za glorifikovanje srpskog naroda i „njegovog mudrog rukovodstva“, govor mržnje, ratnu propagandu, opravdavanje ratova i oštru negaciju svega onoga što izlazi iz okvira vladajuće ideologije i propagande. Vujanović je govorila o Srbima kao „narodu kog je nebo odabralo“ i o „satanskoj prirodi“ zapadnih sila. Ova osoba, koja je bila izuzetno aktivna i uticajna tokom devedesetih, a život tragično izgubila 2000. godine (fizički napad ljubomornog čoveka sa kojim je bila u kratkoj ljubavnoj vezi) – posebno je sa velikom strašću volela da predviđa vrlo blisku – samo što neće – propast Amerike. Amerika je, po njoj, bila vrhovno svetsko zlo koja ne dozvoljava srpskom (i ruskom) duhu da se „razbokora“.

Milja je bila i ostala simbol dnevnopolitičkog vidovnjaštva, ali ona je tek jedna od bezbrojnih „magova“ koji su okupirali medije bliske vlasti tokom tih godina, a koji su imali pre svega svoju političku upotrebnu vrednost. Ispostavilo se da su „ideološki potkovane“ teorije zavere i iracionalnost veoma isplativi, pa je stvar vrlo brzo izašla iz medijske sfere i počela da dobija tvrde ili meke korice. Stotine i stotine knjiga koje manje-više potkrepljuju Miljinu retoriku – štampane su u Srbiji, a neki od ovih autora i dan-danas lepo žive od njih. I svi oni, malo-malo, predviđaju ono što im srce ište – budimo strpljivi i zapadni svet će propasti, na čelu sa Amerikom kao vrhovnim zlom.

Posle političkih promena u Srbiji, 2000. godine, vidovnjaci i astrolozi nisu nestali sa scene, ali su se koliko-toliko povukli tamo gde im je mesto – na društvene margine. I dalje su nastavili da gaje i održavaju istu retoriku, koja glasi: svet je manihejski podeljen na Dobro i na Zlo, a zapadne sile i „njihove sluge u regionu“ na strani Đavola, dok je je „srpstvo“ vazda bilo na strani Dobra. Sve što u Srbiji ne valja nije posledica unutrašnjih silnica, već zavere zlih sila i satanista. Iako na margini, oni međutim nikada nisu gubili na uticaju, a vrlo brzo su počeli da koriste sve darove interneta i društvenih mreža za svoju promociju. Opstao je jedan suludi svet sa svojom cementiranom retorikom, u kojoj svako pitanje ima jasan odgovor. Na tim marginama radovali su se, zajedno sa svojim „foloverima“, terorističkom napadu na SAD 11. septembra 2001. godine ili svetskoj ekonomskoj krizi iz 2008, tvrdeći da ovi događaji samo potvrđuju ono što su oni već nagovestili – smak satanističkog zapada. U komentarima ispod raznih astrološko-vidovnjačkih objava možemo čitati neverovatne stvari, između ostalog i priznanje jednog gospodina da u svojoj spavaćoj sobi drži dve fotografije – Radovana Karadžića i Osame bin Ladena.

Hitno obraćanje“ astrologa

Posle promene vlasti 2012. godine i dolaska naprednjaka, politički „magovi“ polako se vraćaju u mejnstrim medije, pa je danas mnogo veća verovatnoća da ćete, listajući kanale, naići na nekog „čudaka“ koji govori o interglaktičkoj zaveri protiv „srpstva“ nego na ozbiljnog političkog analitičara koji ima kritički otklon od Vučićeve autoritarne vlasti. Čudan je to paradoks: iako zvanična politika srbijanskih vlasti nije antizapadna – kultura i potkultura koje je prate zasnovane su dobrim delom na teorijama bliskim Milji Vujanović Regulus. Ima tu još jedan paradoks: ultranacionalistički ili, bolje rečeno, „iracionalistički“ delovi društva i politike priželjkuju brzi kraj Amerike, ali istovremeno podržavaju Donalda Trampa, tvrdeći kako se on bori protiv zla u svojoj državi.

Ovih dana je među tom rajom izuzetno popularan jedan video-klip na internetu – „hitno obraćanje“ astrologa kojem nećemo da kažemo ime da ga ne bismo reklamirali, a povodom aktuelnih zbivanja u SAD-u. Navodeći „aspekte“ i „podaspekte“ zvezda, razne „konjukture“ i ostale „eklipse“, ovaj astrolog sa velikim zadovoljstvom i sa „nepobitnim dokazima“ fanovima ukazuje da je Amerika pred potpunom propašću, i dramatično doziva Srbe koji žive u ovoj zemlji da odande beže glavom bez obzira. Kaže, mogu pobeći i u zemlje EU, ali moraju da budu svesni da će i one biti kažnjene zbog satanističke politike zla koju vode protiv „srpstva“. Astrolog se poziva na oca Tadeja, koji je ikona srpskog ultranacionalizma, a koji je rekao da se „američka imperija zla mora raspasti“. Tramp je u ovom dugom i apokaliptičnom jutjub-viđenju onaj koji se opire zlu, a protiv njega su se urotili „duboka država“ i satanisti.

Posebno su interesantni komentari ispod ovog klipa, koji ima desetine hiljada pregleda. U njima zabrinuti građani traže dodatne informacije o položaju zvezda za druge zemlje zapada, kako bi javili svojoj rodbini u njima da na vreme zbrišu odande na sigurno, u Vučićevu Srbiju. I u komentarima ne manjka ljubavi prema Donaldu Trampu.

Ovaj astrolog inače, s vremena na vreme, gostuje na televizijama bliskim vlastima u Srbiji, gde, osim što predviđa kraj zapada, hvali i veliča lik i delo Aleksandra Vučića. Po njemu, ne trebaju nam zvezde, dovoljno je pogledati golim okom, pa videti da se pod Vučićem Srbija „ubrzano gradi, razvija i jača na svim nivoima“.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera