U Beogradu počelo obilježavanja 60. godišnjice Pokreta nesvrstanih

Prva službena konferencija Pokreta nesvrstanih održana je u oktobru 1961. godine u Beogradu, najvećom zaslugom Josipa Broza Tita.

Srbija će ugostit delegacije iz 105 država i 11 međunarodnih organizacija (Miloš Milivojević / Tanjug)

Obraćanjima predsjednika Azerbejdžana Ilhama Alijeva i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, u Beogradu je u ponedjeljak počeo dvodnevni Samit kojim se obilježava šest desetljećaa Pokreta nesvrstanih zemalja.

Samit zajednički organiziraju Azerbejdžan i Srbija, a brojni svjetski zvaničnici razgovaraju u ponedjeljak i utorak na Beogradskom sajmu, u gradu u kojem je Pokret održao prvu konferenciju 1. septembra 1961. godine, prenosi Tanjug.

Alijev se učesnicima skupa obratio videolinkom.

Reklama

Delegacije iz 105 država

Prethodno su Vučić te ministri vanjskih poslova Srbije i Azerbejdžana, Nikola Selaković i Jeyhun Bayramov, dočekali zvanice.

Beograd je u ponedjeljak i utorak domaćin samita Pokreta nesvrstanih, na kojem je učešće potvrdilo više od 100 delegacija.

Ministar vanjskih poslova Nikola Selaković, koji je i domaćin samita, ocijenio je ranije da je to “jedan od najvećih skupova u Evropi, pa i svetu ove godine, naročito u uslovima pandemije” korona virusa.

Reklama

Srbija će ugostiti delegacije iz 105 država i 11 međunarodnih organizacija, a oko 550 učesnika prisustvovat će skupu organiziranom u jednoj od najvećih dvorana Beogradskog velesajma.

U Beograd je u nedjelju doputovao i ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov.

Tito, Nehru, Nasser…

Rusija se od jula ove godine nalazi u statusu zemlje-posmatrača u Pokretu nesvrstanih, isto kao i Srbija.

Pokret nesvrstanih danas ima 120 država članica i 17 posmatrača.

Prva službena konferencija Pokreta nesvrstanih održana je u oktobru 1961. godine u Beogradu, najvećom zaslugom tadašnjeg predsjednik SRF Jugoslavije Josipa Broza Tita, koji se, uz indijskog predsjednika Javaharlala Nehrua i egipatskog šefa države Gamala Abdel Nassera, smatra osnivača ovog pokreta.

Izvor: Al Jazeera i agencije