‘Odiseja nesvrstanih’ podsjeća na jedno smjelo i neizvjesno putovanje

Izložene arhivske fotografije prikazuju Josipa Broza Tita tokom putovanja i diplomatskih susreta sa brojnim zvaničnicima Nesvrstanih, poput Nassera, Nehrua, ali i Che Guevare.

Nastojali smo da na pregledan način predstavimo priču o razvoju jedne ideje, rekli su u Zavodu za proučavanje kulturnog razvitka (Tanjug)

Izložba “Odiseja nesvrstanih”, koja kroz arhivske fotografije prikazuje razvoj Pokreta nesvrstanih od konferencije u Bandungu 1955. godine do osnivačke konferencije 1961. godine u Beogradu, otvorena je u beogradskom Zavodu za proučavanje kulturnog razvitka, javlja Tanjug.

Izložene fotografije prikazuju predsjednika Jugoslavije Josipa Broza Tita tokom putovanja i diplomatskih susreta sa brojnim zvaničnicima Nesvrstanih, poput predsjednika Egipta Gamala Nassera i premijera Indije Jawaharlala Nehrua, ili u društvu kubanskog revolucionara Che Guevare.

“Nastojali smo da na pregledan način predstavimo priču o razvoju jedne ideje, o smelom i neizvesnom putu čiji ciljevi su prevazilazili parcijalne interese bilo koje vrste, već su imali univerzalni domet i značaj”, rekao je direktor Zavoda Marko Krstić.

Prema njegovim riječima, za današnju Srbiju to je iskustvo “potvrda mogućnosti jedne srazmerno male zemlje da bude ozbiljan subjekt međunarodnih odnosa”.

Mogućnosti miroljubive koegzistencije

Pomoćnik ministra kulture za savremeno stvaralaštvo Radovan Jokić je ocijenio da “sa ove vremenske distance možemo potvrditi visok stepen ostvarenog uvažavanja između zemalja članica, kroz bogatu istoriju aktivnosti pokreta”.

“Upravo je motiv postavke da posle 60 godina kroz zanimljivu retrospektivu sagledamo i preispitamo sadašnje rezultate politike sile u suočavanju sa mogućnostima miroljubive koegzistencije”, rekao je Jokić.

Zavodu za proučavanje kulturnog razvitka u Beogradu pomogli su u organizaciji izložbe Muzej Jugoslavije, Arhiv Jugoslavije i Filmske novosti, a realizaciju je omogućilo Ministarstvo kulture Srbije.

Izložba je otvorena do 17. oktobra.

Izvor: Agencije