Samit Nesvrstanih u Beogradu osiguravat će više od 3.000 policajaca

Upravo u glavnom gradu Srbije, tadašnje SFRJ, su se septembra 1961. okupili zvaničnici 25 zemalja na prvoj Konferenciji Pokreta nesvrstanih.

Očekuje se dolazak u Beograd 117 delegacija sa 572 člana, saopštio je MUP Srbije (Tanjug/ Sava Radovanović)

Predstojeći samit Pokreta nesvrstanih koji će biti održan 11. i 12. oktobra u Beogradu, osiguravat će 3.243 pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova, a očekuje se dolazak 117 delegacija sa 572 člana, saopštio je danas MUP Srbije.

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin kazao je danas da su sve organizacione jedinice unutar tog ministarstva spremne za početak manifestacije “Nesvrstani 2021” i da će sve međunarodne delegacije biti osigurane na najvišem nivou, prenijela je agencija Beta.

On je nakon obilaska Operativnog štaba u Jedinici za osiguravanje određenih ličnosti i objekata, koji je formiran uoči 60. godišnjice osnivanja Pokreta nesvrstanih, “zamolio Beograđane” da pokažu gostoprimstvo i ljubaznost.

“Neka naši gosti požele da se vrate u Beograd”, poručio je Vulin.

Načelnik Uprave saobraćajne policije Nebojša Arsov rekao je da će se njihovi pripadnici truditi da zastoji u saobraćaju budu minimalni, kako se ne bi remetio svakodnevni život građana.

Godišnjica pokreta

Pokret nesvrstanih je najveća grupacija država nakon Ujedinjenih naroda. Sam naziv nastao je kao ideja da će pokret biti politička alternativa za zemlje koje žele da izbjegnu opredjeljenje za jedan vojno-politički blok i artikulišu samostalan vanjskopolitički nastup.

Upravo u glavnom gradu Srbije (tadašnje Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije) su se septembra 1961. okupili zvaničnici 25 zemalja na prvoj Konferenciji Pokreta nesvrstanih.

Među onima koji su govorili na tom događaju bili su svjetski državnici poput premijera Indije Jawaharlala Nehrua, egipatskog predsjednika Gamala Abdela Nassera, predsjednika Indonezije Sukarna, te čelnika SFRJ Josipa Broza Tita, na čiju inicijativu je konferencija i održana prije šest decenija.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO